IPS Daniel va fi prezent maine la manastirea de pe Muntele Ceahlau.

Maine, 6 august 2004, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va urca pe Muntele Ceahlau, inconjurat de o multime de credinciosi si de un sobor de preoti.

La manastirea de sub varful Toaca, ce are hramul Schimbarea la Fata, la 6 august, sarbatoarea va avea o dubla semnificatie. Se va celebra ziua Muntelui Ceahlau, supranumit Taborul romanesc, urmat de un moment comemorativ al Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, la implinirea a 500 de ani de la trecerea sa in vesnicie.

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a facut o scurta prezentare a bisericii de pe Muntele Ceahlau subliniind totodata faptul ca acest munte este sfant inca din antichitate: ‘Anuntam cu bucurie faptul ca in anul 1993, Armata Romana ne-a ajutat sa ducem cu elicopterul tone de material si sa construim pe Muntele Ceahlau prima biserica dedicata Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant care are si hramul Schimbarea la fata a Domnului. Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant a fost trecut in randurile sfintilor de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in 19-20 iunie 1992, iar in octombrie 1993 i s-a ridicat prima biserica inchinata lui pe cel mai inalt munte din Moldova, Muntele Ceahlau, munte sfant inca din antichitate, munte sfant pentru stramosii nostri dragi, munte sfant pentru multimea de calugari si chiar de calugarite care s-au nevoit de-a lungul veacurilor pe Muntele Ceahlau.’

De asemenea Inalt Prea Sfintia Sa a facut referire si la casa ‘Panaghia’ care va fi construita langa acaesta biserica si a adresat invitatia de a participa toti credinciosii la acest hram: ‘Dorim ca in acest an sa ridicam tot cu elicopterul materiual pentru a construi o casa, pe care o vom numi ‘Panaghia’, adica Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, asa cum se numeste si unul dintre varfurile Muntelui Ceahlau care are un varf Toaca si un altul Panaghia. Aceasta inseamna ca este un munte monahicesc, de sihastrie, de rugaciune si de inaltare sufleteasca. Suntem bucurosi sa va anuntam ca dl. Ioan Mircea Pascu, Ministrul Apararii, a aprobat 60 de zboruri cu elicopterul ca sa se transporte o parte din materialul necesar pentru casa Panaghia de pe Muntele Ceahlau. Speram ca pe data de 6 august 2005, de Schimbarea la fata din anul mantuirii 2004, sa putem sa urcam acolo si va invitam si pe dumneavoastra ca sa incurajam pe parintii care vietuiesc si slujesc de la manastirea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant de pe Muntele Ceahlau’.

Pe data de 7 august a.c., Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei va fi prezent la hramul bisericii mari din incinta Manastirii Sihastria, cinstindu-o pe cea care a fost ‘aura muntilor Carpati, cea mai frumoasa floare duhovniceasca de mare pret pe care a odraslit-o pamantul Moldovei’, Sfanta Teodora de la Sihla.

Comentarii Facebook


Știri recente