IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va oficia maine Sf. Liturghie la Manastirea Bistrita, judetul Neamt

Cu acest prilej va fi oficiata si instalarea noului staret al manastirii, parintele arhimandrit Pavel Toderita. Detalii despre acest eveniment am aflat de la parintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Manastirea Bistrita din tinutul Neamtului este una dintre cele mai vechi vetre de spiritualitate si istorie din Biserica Ortodoxa Romana, o manastire care are mai mult de 600 de ani de istorie. In decursul acestor sase veacuri, voievozi, mari boieri, ierarhi, mitropoliti, episcopi si calugari cu viata sfanta au trecut prin aceasta manastire. Asa se succed generatiile si, la un moment dat, un staret se schimba, unul tanar ii ia locul, pentru a duce destinele acestei manastiri mai departe. Aceasta predare de stafeta, acesta schimabre are loc si la Manastirea Bistrita, in ziua de 20 noiembrie, in ajunul praznuirii intrarii Maicii Domnului in Biserica. La conducerea acestei manastiri a fost numit parintele arhimandrit Pavel Toderita’.

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a prezentat si cateva date biografice si repere despre activitatea parintelui arhimandrit Pavel Toderita, cel care va fi de maine noul staret al Manastirii Bistrita: ‘Parintele Pavel Toderita s-a nascut la 4 august 1972, in comuna Izvorul Berheciului. Intre anii 1999-2004 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, pe care a absolvit-o in urma sustinerii lucrarii de licenta cu titlul ‘Sf. Liturghie in preocuparile teologilor romani: Petre Vintilescu, Ene Braniste si Dumitru Staniloae’. A fost inchinoviat in obstea Manastirtii Bistrita, in anul 1992, luna august. In anul 1993, a fost calugarit primind numele Pavel. La 6 decembrie 1993 a fost numit egumen al Schitului Dumbravele, cu misiunea de a reconstrui biserica si chiliile. In anul 1994, a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah. Incepand cu luna august 2004, pentru o mai buna coordonare a vietii monahale din zona Neamt, parintele a fost numit si exarh de zona’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…