IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, sarbatoreste implinirea a 56 ani de viata

IPS Parinte Mitropolit Daniel s-a nascut in satul Dobresti, judetul Timis, si a urmat scoli de prestigiu din tara si strainatate. A fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei in iunie 1990. In cei 17 ani de arhipastorire, IPS Parinte Mitropolit Daniel a sustinut o bogata activitate pe multiple planuri, iar personalitatea IPS sale a fost si este apreciata atat in tara, cat si in strainatate. IPS Nicolae, Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului, ne-a subliniat personalitatea deosebita a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: ‘As spune ca la ora actuala, IPS Daniel este una dintre personalitatile cele mai marcante ale Bisericii Ortodoxe Romane, una dintre personalitatile crestinatatii intregi, pentru ca este cunoscut in intreaga lume, desfasoara o activitate care deseori se limiteaza nu numai la eparhia Sa, la Patriarhia si la Biserica noastra, la tara noastra, ci care are repercusiuni si in afara tarii noastre, ca unul care face parte din organizatii bisericesti internationale, ca unul care asista la multe din evenimentele bisericesti din intreaga lume. L-am apreciat dintotdeauna si il apreciez in mod sincer, astazi considerandu-l una dintre personalitatile cele mai marcante ale vietii noastre bisericesti’.

De asemenea, IPS Mitropolit Nicolae a adresat si cateva urari IPS Parinte Mitropolit Daniel la acest moment aniversar: ‘Cu ocazia acestei aniversari nu pot decat sa-L rog pe bunul Dumnezeu sa-i dea inca multi ani de viata si mai ales sanatate, putere si tarie sa-si continuie activitatea in asa fel incat sa contribuie la bunul mers al Bisericii noastre si al crestinatatii intregi. IPS Daniel este o personalitate marcanta a Bisericii noastre si a crestinatatii intregi. Merita sa fie cinstit, merita sa i se acorde toata cinstirea, toata atentia, dar mai ales merita ca sa ne rugam pentru el, pentru ca apare ca o datorie a noastra. Sa ne rugam bunului Dumnezeu ca sa-i dea sanatate, putere si inca multi ani de viata pentru ca sa faca tot binele de care este in stare’.

Momentul aniversar a fost marcat prin oficierea slujbei Sfintei Liturghii la paraclisul resedintei mitropolitane de la Manastirea Bucium din Iasi. La sfarsitul Sfintei Liturghii, parintele arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, a adresat un mesaj de felicitare IPS Parinte Mitropolit Daniel: ‘In numele parintilor slujitori pe care i-ati chemat astazi sa va fie alaturi la Sf. Liturghie, si a parintilor consilieri, dorim ca Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Arhiereul Cel vesnic, sa va daruiasca sanatate, sa va daruiasca aceeasi inspiratie cu care conduceti Arhiepiscopia Iasilor si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Comisiile sinodale pe care le prezidati si toate activitatile Bisericii noastre, mai ales cele cu caracter extern, si dorim ca ziua aceasta sa fie si pentru noi un indemn in plus de a va asculta si cu mai multa statornicie si de a va fi un sprijin si mai insemnat in bogata si foarte diversa activitate pe care o desfasurati’.

IPS Mitropolit Daniel a multumit pentru urarile care i-au fost transmise si a facut cateva marturisiri legate de acest moment aniversar: ‘In primul rand sunt momente de multumire aduse lui Dumnezeu pentru darurile bogate pe care El le revarsa asupra Bisericii, atunci cand cheama oameni la slujire si cand ii ajuta sa implineasca, pe masura putintei lor, voia Mantuitorului Iisus Hristos pentru Biserica Sa cea sfanta. Astazi am multumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra noastra si ne gandim cu foarte multa responsabilitate si recunostinta la marele dar pe care Dumnezeu il daruieste cuiva, si anume darul vietii. De aceea, in ziua aniversarii zilei de nastere ne intoarcem spre Dumnezeu in mod mai intens, mai deosebit, ca sa-i multumim pentru darul vietii si, in acelasi timp, sa-i pomenim pe parintii nostri care ne-au nascut si care ne-au crescut in credinta. Sa pomenim in rugaciunile noastre pe preotii care ne-au impartasit pentru prima data, ne-au botezat, ne-au indrumat, ne-au spovedit, pe invatatorii, educatorii, dascalii si profesorii crestini care ne-au daruit cultura in lumina credintei, in inviere si in viata vesnica. Sa pomenim si pe toti cei care ne-au ajutat ca viata noastra sa o intelegem ca fiind binecuvantare si lucrare’.

Intru multi si fericiti ani, Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Daniel!

Comentarii Facebook


Știri recente