IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, isi sarbatoreste astazi ziua numelui

Cu acest prilej, IPS Mitropolit Daniel, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat la vechea Catedrala mitropolitana din Iasi slujba Sfintei Liturghii. In cadrul slujbei s-a adus multumire lui Dumnezeu pentru toate binecuvantarile revarsate asupra IPS Sale si asupra Eparhiei pe care o pastoreste. In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Daniel a evidentiat cateva dintre semnificatiile sarbatorii de astazi: ‘Apostolul ne arata ca, de fapt, prin credinta s-a facut pregatirea cea mai intensa incepand cu Avraam, care este si numit Parintele credintei, desi incepatorul credintei este numit si implinitorul ei, si este numit Mantuitorul in apostolul de astazi, si anume in Epistola catre Evrei a Sf. Ap. Pavel. Deci, credinta este un dar de la Dumnezeu, care trebuie cultivat de om, si anume vederea Celui nevazut. Prin credinta, Avraam a lasat patria sa si a mers spre o tara necunoscuta, si prin credinta toti dreptii Vechiului Testament au asteptat venirea Mantuitorului, Care a fost pentru ei o fagaduinta. Ei au proorocit, adica au prevazut dinainte si au profetit, adica au spus de dinainte cele ce aveau sa se intample. Aceasta credinta este uneori legata de darul profetiei cu sute de ani inainte ca ele sa aiba loc propriu-zis, in mod concret. Aceasta perioada a postului si, mai ales, partea sa ultima ne aduce aminte de dreptii Vechiului Testament, de stramosii, de parintii credintei care au lucrat sub inspiratia si sub insuflarea Duhului Sfant si au pregatit oameni pentru a primi pe Mesia’.

In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Daniel a facut referire si la importanta cinstirii Sf. Prooroc Daniel pe care Biserica Ortodoxa il sarbatoreste astazi: ‘Proorocul Daniel este praznuit acum, in apropiere de Craciun, de sarbatoarea Nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, nu doar pentru intelepciunea sa, ci mai ales pentru faptul ca a profetit caderea tuturor imparatiilor din lumea aceasta si inaugurarea sau inceputul imparatiei noi, imparatiei care nu va avea sfarsit, si aceasta este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, iar arvuna acestei imparatii, care nu are niciodata sfarsit, este Biserica, cum a fost numita de Sf. Nicolae Cabasila, care a zis in cuvinte foarte concentrate ca, Biserica lui Hristos este antecamera Imparatiei Cerurilor. Deci, imparatia lui Dumnezeu sub forma sa smerita, incepe aici pe pamant prin Biserica, cand se va desavarsi in ceruri ca fiind noul Ierusalim, dupa a doua venire a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Proorocul Daniel a prevazut si a prezis ca imparatiile orientale si apoi Imperiul Roman vor cadea si o noua imparatie vesnica, netrecatoare, va aparea in istorie, si aceasta este Imparatia Mantuitorului nostru Iisus Hristos’.

Tot astazi, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe cei trei sfintii tineri: Anania, Azaria si Misail. In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Daniel a subliniat credinta de care au dat dovada acesti sfinti pe parcursul vietii: ‘Astazi, in mod deosebit, praznuim pe Proorocul Daniel cu cei trei tineri din Babilon: Anania, Azaria si Misail. Cantarile din aceasta perioada mentioneaza de mai multe ori credinta acestor tineri care marturisesc pe Dumnezeu Cel adevarat al poporului Israel, desi El este Dumnezeu nevazut si necuprins si care indura suferinte, persecutii, care se hranesc cu seminte in loc de a se hrani cu carnuri, si care atunci cand s-au aflat in cuptorul din Babilon, printr-o lucrare a lui Dumnezeu deosebita, au scapat nevatamati, nu au ars, si aceasta arata ca Dumnezeu, cand credinta este puternica, biruieste randuiala firii si da omului o putere mai presus de puterea firii create, si aceasta putere este puterea harului cel necreat al lui Dumnezeu. Cuptorul acesta din Babilon, cu focul care nu arde pe cei trei tineri, se refera si la taina Intruparii, caci dumnezeirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos a lucrat toata inomenirea Sa. Mantuitorul Se naste prin lucrarea Duhului Sfant si aceasta putere a Duhului Sfant este mai presus de intelegerea noastra obisnuita’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…