IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, aniverseaza 17 ani de slujire arhiereasca

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, aniverseaza astazi, 4 martie 2007, 17 ani de la hirotonia intru episcop. Evenimentul a avut loc pe data de 4 martie 1990, in Duminica Ortodoxiei, cand Inalt Prea Sfintia Sa a fost hirotonit Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul de ‘Lugojanul’. Despre acest moment, care a avut loc in urma cu 17 ani, ne-a vorbit IPS Nicolae, Mitropolit al Banatului: ‘Pentru mine as putea spune ca a fost un moment deosebit, avand posibilitatea sa inalt sa rangul arhieriei pe unul din fiii Bisericii noastre, cu calitati deosebite. Nu m-am inselat atunci cand am incercat sa-l ridic prin puterile mele pe IPS Sa la rangul de episcop vicar, cu aprobarea Sf. Sinod si cu acceptul si votul pe care l-au dat toti credinciosii in favoarea lui, considerandu-l un om deosebit, care s-a dovedit ca atare de-a lungul intregii Sale activitati. In acest moment aniversar ii multumesc bunului Dumnezeu ca mi-a dat posibilitatea sa-i ofer IPS Sale un rang arhieresc in Biserica, si pot sa spun ca nu m-a dezamagit, vazand in IPS Sa un adevarat ierarh al Bisericii noastre, unul din ierarhii cei mai capabili pe care i-a avut Biserica noastra, si ma bucur ca astazi este in fruntea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, unde a facut atatea lucruri bune. Sa-i ajute bunul Dumnezeu ca arhieria pe care a primit-o s-o poata desavarsi, s-o poata duce la capat si sa slujeasca Biserica noastra totdeauna cu aceleasi rezultate bune ca si pana acum. Il rog pe bunul Dumnezeu sa-i dea numai bine, sanatate, viata indelungata si arhierie binecuvantata de Dumnezeu’.

Despre momentul hirotonirii intru episcop a IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit si parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, la sfarsitul Sfintei Liturghii oficiate astazi la Biserica ‘Sf. Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi: ‘In urma cu 17 ani, in ziua de 4 martie 1990, intr-o perioada cand Biserica traia, dupa 43 de incercari si de furtuna, de umilinte, o perioada noua de mai multa libertate si de posibilitate de a lucra, in acea perioada au fost alesi cativa episcopi tineri, printre care si actualul Intaistatator al Bisericii din Moldova. Ales in luna februarie 1990, IPS Daniel, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, a fost hirotonit arhiereu in ziua de 4 martie 1990, in Catedrala mitropolitana din Timisoara. Atunci a primit marea taina a arhieriei, prin rugaciunile celor trei ierarhi care au slujit atunci: IPS Nestor de fericita pomenire, IPS Mitropolit Nicolae al Banatului si PS Timotei, episcopul Aradului’.

De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei a evidentiat si activitatea IPS Parinte Mitropolit Daniel in cei 17 ani de arhierie: ‘Astazi se implinesc 17 ani de la acea sarbatoare, si IPS Sa, ocrotit de Sf. Parascheva, care a fost protectoarea familiei Sale si a Sa, inca din copilarie, pentru ca biserica din satul natal al IPS Sale o are ca ocrotitoare tocmai pe Sf. Parascheva, incat l-a ajutat ca indata dupa acest moment al hirotoniei sa devina pastor in eparhia ocrotita de Sf. Parascheva. Toti acesti 17 ani sunt ani de lucrare si de rugaciune, ani de multa osteneala pentru Biserica lui Hristos, in vremuri in care Biserica a trebuit sa fie intotdeauna prima institutie a acestei tari, sa fie intotdeauna un exemplu pentru toti oamenii, iar IPS Sa a pus mult suflet in toti acesti 17 ani. Ocrotit si inspirat de rugaciunile Sf. Parascheva, ca in toti anii vietii Sale, de la botez pana in prezent, IPS Sa lucreaza pentru slava Bisericii lui Hristos’.

Tot la finalul Sfintei Liturghii oficiata la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, IPS Parinte Mitropolit Daniel a facut cateva marturisiri despre momentul hirotonirii IPS Sale ca episcop: ‘Binecuvantarea primita in Catedrala mitropolitana din Timosoara, care este cea mai moldava din tara in ceea ce priveste stilul arhitectonic, stefanian, este o binecuvantare pe care noi trebuie sa o facem roditoare. Noi socotim ca hirotonia noastra ca arhiereu, in 4 martie 1990, a fost o binecuvantare, iar chemarea de a sluji aici, in Moldova, a fost o chemare de inalta responsabilitate. De aceea, dorim sa aratam recunostinta fata de toti cei care au contribuit la formarea noastra duhovniceasca, parinti, profesori, clerici si mireni, dar in acelasi timp consideram ca formarea duhovniceasca a fost facuta si prin contributia mare a arhim. Cleopa Ilie, de la Manastirea Sihastria. Prin acest schimb de daruri sau prin aceasta conlucrare intre diferite zone ale tarii, noi raspundem chemarii lui Dumnezeu. Suntem recunoscatori bunului Dumnezeu pentru chemarea de slujire, dar suntem si indatorati sfintilor Sai care ne ajuta, al caror nume in purtam in numele nostru, dar mai ales suntem indatorati Sf. Parascheva’.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei – repere biografice

Inalt Prea Sfintia Sa Doctor Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a nascut la data de 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, ca al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea. Scoala primara a urmat-o in satul natal, Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic, judetul Timis. In anul 1966, incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, Liceul ‘Coriolan Brediceanu’. Dupa absolvirea examenului de bacalaureat se inscrie ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde obtine, in 1974, diploma de licenta in Teologie (Noul Testament). In perioada 1974 – 1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea pr. prof. dr. Dumitru Staniloae. Isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg si doi ani la Universitatea ‘Albert Ludwig’ din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

In 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, intitulata: ‘Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité’. Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi si a primit calificativul maxim. Devine, astfel, doctor al Universitatii din Strasbourg. O forma largita a acestei teze a fost pregatita sub indrumarea mentorului sau, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, si a fost sustinuta la 31 octombrie 1980, la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti sub urmatorul titlu: ‘Teologie si spiritualitate crestina. Raportul dintre ele si situatia actuala’. In urma examenului oral si a sustinerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor in teologie ortodoxa, de asemenea, cu calificativul maxim.

In 1987, intra in viata monahala la Manastirea Sihastria, cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Intre 1980 – 1988, IPS Daniel este lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Geneva, si profesor asociat la Geneva si Fribourg in Elvetia; in 1988 este ales consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic si conferentiar la catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti.

In luna martie 1990 este ales si hirotonit Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. In iunie acelasi an este ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Din 1992, IPS Daniel devine profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din cadrul Universitatii ‘Al. I. Cuza’ – Iasi, reprezentant al Comisiei Sinodale Nationale pentru Educatia Religioasa (Bucuresti); presedinte al Comisiei Teologice si Liturgice a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, membru de onoare al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice; membru al Comitetului Executiv si Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor; membru al Prezidiului si Comitetului Central al Conferintei Bisericilor Europene; vicepresedinte al celei de-a II-a Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene si membru titular al Academiei Internationale de Stiinte Religioase de la Bruxelles.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, este si fondatorul a numeroase institutii, dintre care amintim: Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, Seminariile Teologice Ortodoxe de la Manastirea Agapia, Botosani, Dorohoi, Iasi si Piatra Neamt, Academia Laica ‘Sf. Ioan de la Neamt’, Centrul Cultural-Pastoral ‘Sf. Daniil Sihastru’, Durau, Institutul Ecumenic ‘Sf. Nicolae’, Iasi, Centrul de Conservare si Restaurare a Patrimoniului Religios ‘Resurrectio’, Centrul de Educatie si Informare Medicala ‘Providenta II’, Institutul Social-Caritativ ‘Diaconia’ etc. IPS Parinte Mitropolit Daniel este si fondator de publicatii religioase. Amintim aici ‘Vestitorul Ortodoxiei’, periodic de informatie bisericeasca, teologie si spiritualitate al Patriarhiei Romane, si ‘Candela Moldovei’, buletinul oficial al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. IPS Daniel a organizat, de asemenea, numeroase simpozioane, colocvii, congrese nationale si internationale, si organizeaza permanent programe culturale, educative si filantropice.

Intru multi si fericiti ani, Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Daniel!

Comentarii Facebook


Știri recente