IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a participat in aceasta seara la slujba Vecerniei oficiata la Biserica Sf. Ap. Andrei, din Iasi

In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, IPS Sa a vorbit despre Sfantul Andrei, care este cel dintai chemat la apostolat si care este totodata ocrotitorul romanilor: ‘Aceasta sarbatoare a pomenirii Sf. Ap. Andrei, cel intai chemat, este deosebit de importanta pentru toata Ortodoxia, dar in mod special pentru Biserica Ortodoxa Romana, deoarece Sf. Ap. Andrei a fost primul dintre apostoli care a propovaduit Evanghelia Mantuitorului Iisus Hristos si pe teritoriul tarii noastre, in partea de sud-est a Romaniei, in Schytia Minor, adica in Dobrogea de astazi si, deci, noi avem credinta apostolica. Sf. Ap. Andrei are un har deosebit, acela de a fi primul chemat, si fratele lui, Sf. Ap. Petru, este primul in listele apostolilor, dar primul chemat la apostolie, sa devina ucenic al Mantuitorului este Sf. Ap. Andrei. In 1996, printr-o binecuvantare speciala de la Dumnezeu, capul Sf. Ap. Andrei a fost adus aici, la Iasi, de hramul Cuvioasei Parascheva, prin bunavointa IPS Mitropolit Nicodimos de Patras, unde se afla capul sfantului si o parte din crucea pe care a fost rastignit, pentru ca el a fost rastignit ca martir, ca mucenic in Patras. La foarte scurt timp de la evenimentul de la Iasi din octombrie 1996, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a trecut sarbatoarea de 30 noiembrie cu rosu in calendar, caci era inainte cu negru, iar dupa aceea, la propunerea noastra, a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a adaugat la titulatura Sf. Ap. Andrei, nu numai titlul de cel intai chemat, ci si ocrotitorul Romaniei si, mai recent, cu cativa ani in urma, Sf. Sinod a declarat ziua de 30 noiembrie sarbatoare nationala bisericeasca, ca sa faca legatura cu 1 decembrie, care este o sarbatoare nationala civila’.

De asemenea, IPS Daniel a amintit celor prezenti de momentul aducerii moastelor Sfantului Apostol Andrei la acest lacas, moment care a avut loc in 1996, cand Biserica Sf. Apostol Andrei din Iasi a fost resfintita: ‘Aceasta biserica a fost privilegiata, Biserica Sf. Andrei din Iasi, pentru ca intr-un moment al sederii moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi, in octombrie 1996, moastele au fost aduse aici, pentru sfintirea care s-a facut si au fost o binecuvantare pentru credinciosi, si mai ales procesiunea de la Catedrala mitropolitana pana la Biserica Sf. Andrei si ca un memorial al acestui eveniment, fiecare an de 13 octombrie, cand praznuim potrivit calendarului, pentru ca noi am cerut Sf. Sinod sa ne permita sa inscriem in calendar ziua de 13 octombrie ca zi de pomenire a Aducerii moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi si, deci, avem aceasta procesiune in cinstea Sf. Ap. Andrei ca un semn de binecuvantare si ca un semn de demnitate a noastra ca popor roman de credinta apostolica. In momentul in care te bucuri de o mare si sfanta demnitate, aceea a credintei apostolice, pe langa bucurie mai este si multa responsabilitate, caci trebuie sa ne gandim ca daca am primit credinta de la Sf. Ap. Andrei, avem marea raspundere de a o transmite din veac in veac, din generatie in generatie, fara sa o slabim, fara sa o diminuam si fara sa o folosim altfel decat doreste Hristos’.

La Biserica Sf. Apostol Andrei, credinciosii s-au putut inchina si la o icoana deosebita, adusa cu binecuvantarea IPS Daniel de la Catedrala mitropolitana. Este vorba despre icoana Sf. Apostol Andrei, care are si un fragment din moastele sfantului. In cuvantul rostit la incheierea Vecerniei, parintele Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului II Iasi, a marturisit bucuria pe care enoriasii parohiei Sf. Andrei o traiesc in preajma sarbatorii de astazi. Totodata, parintele protopop Vilie Dorosinca a multumit IPS Daniel pentru posibilitatea oferita credinciosilor de a se inchina la icoana si fragmentul din moastele Sf. Apostol Andrei: ‘Este o zi deosebita datorita faptului ca ne numim crestini de la cel pe care il cinstim sau il sarbatorim in aceste zile. Dar, este o bucurie deosebita pentru noi, bucurie deosebita IPS Voastra pe care ne-ati facut-o, aceea de a avea prezenta in aceasta seara icoana cu particica din moastele Sf. Ap. Andrei pentru a se inchina si pentru a-si cere ajutorul si mijlocirea Sf. Ap. Andrei catre Treimea cea deofiinta, pentru mantuirea fiecaruia dintre noi. Fapt pentru care Va multumim si Va spun ca atunci cand am venit cu icoana aici, toti credinciosii care sunt in biserica, intr-o ordine perfecta, au mers si au sarutat cu evlavie aceasta icoana, cu traditie din 1996, ceea ce ma face sa Va multumesc, IPS Voastra, ca ati tinut si tineti la aceasta traditie pentru a fi rugaciunea lor atat de puternica dupa cum este si credinta credinciosilor nostri din cadrul Bisericii noastre Ortodoxe’.

Comentarii Facebook


Știri recente