Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Muzeul Unirii din Iasi a debutat Simpozionul National ‘Monumentul – traditie si viitor’. In cuvantul de binecuvantare a lucrarilor Simpozionului, IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat importanta cercetarilor si studiilor referitoare la starea monumentelor istorice si a subliniat totodata necesitatea finantarii proiectelor de restaurare a monumentelor. Simpozionul ‘Monumentul – traditie si viitor’ se va derula pe parcursul a trei zile, timp in care vor avea loc lansari de carte, expozitii de pictura si traditie, dar si comunicari stiintifice, in prezenta a numerosi istorici, cercetatori, arhitecti, restauratori, ingineri si alte categorii de specialisti din domeniul restaurarii monumentelor istorice. O prima carte lansata astazi a fost cea intitulata ‘Biserica Sf. Sava din Iasi’, monografie arheologica realizata de Nicolae si Voica Puscasu si publicata de Editura Trinitas. De asemenea, tot astazi, IPS Daniel a prezentat participantilor la simpozion volumul cu referatele si comunicarile sustinute la editia precedenta, volum aparut, de asemenea, la Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Referitor la scopul simpozionului, coordonatoarea proiectului, Aurica Ichim, a declarat ca prin derularea unei asemenea manifestari se urmareste, in special, o constientizare a necesitatii colaborarii intre arhitecti si arheologi, precum si intre arhitecti si cercetatori: ‘Noi am dorit sa realizam acea coeziune si colaborare intre arhitecti si arheologi si am realizat-o. Dorim, de asemenea, ca atat arheologii, arhitectii si inginerii sa colaboreze cu cercetatorii. Deci, fiecare proiect de restaurare sa nu inceapa pana cand cercetatorul nu a scotocit foarte bine in arhive si biblioteci, sa puna la dispozitie informatii, incat noi sa respectam ceea ce inseamna a restaura, a aduce monumentul cat mai aproape de faza initiala. Ca dovada, veti vedea dumneavoastra ca este o tema care spune cercetarea arheologica privita comparativ cu cercetarea de arhitectura’.
Editura Basilica lansează două volume cu scrierile sfinților isihaşti Grigorie Palama și Simeon Noul Teolog
Editura Basilica a Patriarhiei Române lansează joi volumele „Scrieri alese: cuvinte despre rugăciunea inimii, vederea lui Dumnezeu în lumină și despre îndumnezeirea omului” de Sfântul Grigorie Palama și „Imnele iubirii dumnezeiești” de Sfântul Simeon Noul…
Lucrările câștigătorilor Concursului „Icoana ortodoxă – lumina credinței” sunt expuse la Muzeul Satului din Capitală
O expoziție cu lucrările câștigătoare la Concursul Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” a fost vernisată duminică la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. La vernisaj a participat Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal la…
De aici începe adevărata chemare apostolică: PS Varlaam Ploieșteanul către absolvenții de Teologie
Absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București au depus luni jurământul de credință. Festivitatea a avut loc în Biserica „Sfânta Ecaterina” Paraclis Universitar, după Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. După slujbă, Episcopul…
Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni sosește la o parohie din Ploiești
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni ajunge marți, la ora 11:00 la Biserica Înălțarea Domnului – Eroilor din Ploiești. Aducerea în procesiune a icoanei face parte din manifestările dedicate celui…
București: Simpozion național despre rugăciune în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți
Marți începe la București Simpozionul Național de Teologie Patristică „Rugăciunea în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți”. Organizat de Departamentul de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, evenimentul…