IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a participat aseara la slujba Vecerniei de la Biserica Sf. Spiridon, din Iasi

Slujba Vecerniei unita cu Litia a fost oficiata de un sobor de aproximativ 20 de preoti. Dintre acestia ii amintim pe parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi, parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si directorul Institutului Cultural-Misionar Trinitas, parintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi I, parintele Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi II, parintele Marian Timofte, parohul Bisericii Sf. Spiridon si pe parintele Ciprian Apetrei, preot slujitor la aceasta biserica. In cuvantul de invatatura rostit la finalul Vecerniei, IPS Mitropolit Daniel a evidentiat rolul important pe care il are Biserica Sf. Spirion din Iasi pentru bolnavii de la spitalul judetean Sf. Spiridon, in incinta caruia se afla biserica: ‘Biserica Sf. Spiridon din Iasi are o semnificatie nu numai pentru orasul nostru, ci pentru intreaga tara, pentru intreaga Ortodoxie romaneasca, deoarece arata ca Biserica a unit tot timpul Liturghia cu filantropia, dragostea fata de Dumnezeu aratata in rugaciune cu dragostea fata de aproapele aratata in fapte bune, si faptul ca aici exista un spital, iar biserica aceasta este si capela sau paraclis al spitalului Sf. Spiridon, ne indeamna la ajutorarea bolnavilor, la vindecarea lor prin medicamente, dar si prin rugaciune. Deci, Sfantul Spiridon a inspirat prin viata sa, prin milostenia sa si prin minunile sale de tamaduire a bolnavilor, institutii de caritate, asa cum a facut si Sf. Nicolae si mai ales Sf. Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei’.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a multumit apoi tuturor credinciosilor prezenti la slujba, precum si celor care s-au implicat in organizarea ‘Zilelor Sf. Spiridon’: ‘Felicitam pe parintii de aici, parintele Timofte si pe parintele Apetrei, pentru faptul ca anul acesta au intensificat programul liturgic, cultural si misionar-pastoral al acestei parohii, publicand o carte si, cu ajutorul studioului TV Trinitas, s-a produs un film in care se poate vedea legatura dintre spiritualitatea credintei si prezenta acestei institutii aici, ca lucrare de binefacere filantropica, iar la sfarsit un diacon va imparti cate o iconita ci chipul Sf. Spiridon ca semn de binecuvantare, de pretuire pentru prezenta dumneavoastra la Vecernia din seara aceasta aici, in Biserica Sf. Spiridon din Iasi’.

Dupa cuvantarea IPS Daniel, parintele Marian Timofte, parohul Bisericii Sf. Spiridon, i-a multumit IPS Sale pentru prezenta, parintilor care au oficiat slujba Vecerniei, precum si sutelor de credinciosi prezenti seara trecuta la aceasta biserica: ‘Aduc multumiri IPS Voastre, pentru ca ne-ati mangaiat cu un cuvant de invatatura, apoi cu prezenta IPS Voastre, pentru ca V-ati gandit sa fiti prezent in mijlocul nostru la cea mai importanta sarbatoare a Bisericii dintr-un an, la hramul bisericii noastre. Va multumim pentru binecuvantarea care ne-ati acordat-o de a organiza aceste manifestari cultural-pastorale, iar la aceasta parohie am incercat sa intensificam programul pastoral, misionar, liturgic, de asistenta sociala din spital, ca biserica sa nu traiasca doar din amintirea colaborarii cu spitalul de pana la desfiintarea Epitropiei. La initiativa IPS Voastre am demarat lucrarile pentru a constitui cadrul legal de a ridica aici, alaturi de biserica, in incinta comuna a spitalului si a bisericii, acel adapost pentru bolnavi care nu pot fi internati si care au mare nevoie de ajutorul Bisericii, pana a ajunge sa fie luati in primire de spital. Aducem multumiri Facultatii de Teologie, Institutului Cultural-Misionar Trinitas, parintilor care au venit sa fie impreuna cu noi astazi, la Vecernia din seara aceasta si, nu in ultimul rand, dumneavoastra, tuturor, drept-maritorilor crestini care, de fiecare data, sunteti alaturi de noi pentru a infrumuseta si a fi impreuna-rugatori inaintea lui Dumnezeu prin mijlocirea Sf. Ierarh Spiridon’.

Cei prezenti seara trecuta la Biserica Sf. Spiridon din Iasi au putut viziona si un film documentar despre Sf. Ierarh Spiridon si despre Biserica ‘Sf. Spiridon’, film realizat in studioul Trinitas TV. Acest moment a fost urmat de lansarea cartii ‘Sf. Ierarh Spiridon – Viata si Acatistul’, aparuta la Editura Trinitas. Cartea a fost prezentata de domnul doctorand Ioan Istrate: ‘Cu binecuvantarea IPS Parinte Mitropolit Daniel si prin lucrarea Institutului Cultural-Misionar Trinitas, a aparut cartea aceasta care se numeste ‘Sf. Ierarh Spiridon – Viata si Acatistul’. Ideea acestei carti a fost in vara trecuta, atunci cand am fost intr-un pelerinaj la moastele Sf. Ierarh Spiridon, in insula Corfu, si acolo am vazut mai multe carti despre viata Sf. Ierarh Spiridon si am realizat ca lipsa traducerii in romaneste a vietii Sf. Ierarh Spiridon este o lipsa pentru fiecare dintre noi. In aceasta carte gasim si un comentariu liturgic in care sunt interpretate cateva dintre intelesurile sfinte si duhovnicesti ale textului liturgic al praznicului Sf. Ierarh Spiridon. Dupa acest comentariu liturgic, putem afla la sfarsit, ceea ce este si mai important pentru fiecare dintre noi, Acatistul Sf. Ierarh Spiridon care este ocrotitorul celor bolnavi si ocrotitorul celor sanatosi. Deci, rugaciunea, viata Sf. Ierarh Spiridon si intelesurile vietii si personalitatii sale sunt toate prezente in aceasta carte, care este de buna seama folositoare pentru fiecare dintre noi’.

Manifestarile dedicate sfantului praznuit astazi de Biserica Ortodoxa au inceput la Biserica Sf. Spiridon din Iasi, sambata dupa amiaza, cu un concert de colinde intitulat ‘Deschide usa crestine’. Tot atunci a avut loc vernisajul expozitiei de obiecte cultice si necultice ale parohiei ‘Sf. Spiridon’ din Iasi. Manifestarile prilejuite de hramul Bisericii Sf. Spiridon din Iasi s-au incheiat astazi cu slujba Utreniei, Acatistul Sf. Spiridon si slujba Sfintei Liturghii.

Comentarii Facebook


Știri recente