IPS Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a oficiat slujba Sf.Liturghii la Catedrala Mitropolitana din Iasi

In Biserica Ortodoxa astazi este Duminica Mironositelor, zi in care sunt cinstite femeile care au venit la mormantul Mantuitorului Hristos cu miruri, si toate femeile crestine.

In predica tinuta la Catedrala Mitropolitana din Iasi, IPS Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a arata ca cinstirea pe care femeile mironositele o arata fata de trupul mintuitorului este o marturisire a credintei lor ca Iisus din Nazaret este fiul lui Dumnezeu si ca ceea ce a savirsit El cit era in lume s-a savirsit ca putere Dumnezeiasca manifestata prin trup. IPS Daniel a aratat ca femeile mironosite se incadreaza in traditia cultului mortilor, a respectului pentru persoana care a murit pentru ca ea este mai mult decit trup. ‘In aceasta duminica se face pomenire de acele femei, care dis-de dimineata au mers la mormintul Mintuitorului ca sa unga trupul Lui cu miresme, pentru a arata respectul si pretuirea lor fata de El, dar si pentru a arata intr-un fel prin aceasta ungere cu miresme, ca moartea nu este proprie omului, ca stricaciunea, descompunerea este urmarea pacatului oamenilor si ca moartea este consecinta pacatului si nu o stare starea naturala, normala a fiintei umane. De aceea cinstirea mortilor este semnul iubirii mai tari decit moartea’

In cadrul slujbei de astazi, IPS Daniel a oficiat doua hirotoniri: diaconul Mihai Ursache a fost hirotonit preot paroh pentru parohia Dirloaia, protopopiatul Piatra Neamt, iar Marius Dumitru Paduraru a fost hirotonit diacon pentru parohia Dragalina, protopopiatul Darabani.

La sfirsitul Sfintei Liturghii, IPS Parinte Mitropolit Daniel a amintit despre evenimentul derulat la sfirsitul saptaminii trecute la Biserica ‘Sfintii Arhangheli’ din Paris, cind parintele arhimandrit Marc Alric a fost hirotonit Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, sub numele de Marc Nemteanul. IPS Sa a evidentiat citeva date din viata si activitatea episcopului vicar hirotonit saptamina trecuta: ‘Un francez care s-a facut calugar in anii 1991-1992 aici la noi, in Moldova, la Manastirea Sihastria din judetul Neamt, apoi pina in 1996 a studiat teologia locuind la manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi din Iasi’. In 1996 s-a intors in Franta, a fost intr-o manastire si a devenit apoi preot la parohia ‘Sfintul Iosif’ din Bordeaux. La propunerea IPS Mitropolit Iosif Pop, al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionaleparintele, parintele Marc Alric a fost ales de catre Sfintul Sinod al BOR ca Episcop Vicar al acestei Mitropolii si a primit numele de Nemteanul la propunerea PF Parinte Patriarh Teoctist’

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a mentionat faptul ca PS Marc Nemteanul a primit vesmintele si alte daruri din partea Catedralei Mitropolitane din Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente