IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat Sf. Liturghie la Schitul Vovidenia

Sarbatoarea ‘Intrarea Maicii Domnului in Biserica’ este hramul Schitului Vovidenia, de langa Manastirea Neamt. Despre acest lacas se stie ca inainte de a fi ctitorit de Episcopul Ioanichie, exista si se numea Schitul Slatiorul, dupa paraiasul cu apa sarata care curge pe alaturi. Numele Vovidenia il are de la sarbatoarea hramului stabilita in anul 1754 de Episcopul Ioanichie al Romanului. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit detalii: ‘Schitul Vovidenia din vatra Manastirii Neamt este un schit cu 300 de ani de istorie. Numerosi calugari iubitori de liniste se retrageau in Postul Mare, dar si in alte perioade, in locurile in care se afla acum Schitul Vovidenia, pentru rugaciune, pentru isihie, pentru traire duhovniceasca. Au facut acolo in preajma chiliilor lor o biserica care s-a numit la inceput Slatiorul sau Spirea cu hramul Sf. Ierarh Spiridon. Mai tarziu, Episcopul Ioanichie a facut in jurul anul 1749 o biserica de lemn cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului sau Vovidenia. In anii 1849-1857 se ridica actuala biserica de zid, de piatra, monumentala, care pastreaza de la cea veche a Episcopului Ioanichie, catapeteasma si amvonul. Aceasta noua biserica a avut ca principali ctitori pe ieroschimonahii Iosif si Ghenadie’.

Care a fost atmosfera astazi la Schitul Vovidenia ne-a spus parintele Mihail Daniliuc: ‘A fost o sarbatoare deosebita si bucuria acestei sarbatori a fost implinita in prezenta Mitropolitului Moldovei, o sarbatoare deosebita prin faptul ca acest praznic inchinat Maicii Domnului, asezat la inceputul postului Craciunului, indeamna mai staruitor pentru a ne pregati sa-L primim pe Hristos, Care tainic coboara in sufletele noastre, precum tainic a coborat si in pestera din Betleem. Bucuria a fost sporita de o slujba arhiereasca, care s-a desfasurat incepand cu orele 09.30, o slujba frumoasa prin faptul ca au participat la ea foarte multi credinciosi, desi vremea de afara a fost una potrivnica, pentru ca este iarna, este zapada, este foarte rece. Raspunsurile la strana au fost date de corul Seminarului Teologic ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt. Soborul a fost unul numeros, cu parintele staret de la Manastirea Neamt, parintele arhimandrit Benedict, profesori de la Seminar, preoti din imprejurimi si diaconi. Sf. Liturghie s-a oficiat in biserica mare a Schitului Vovidenia, in cadrul careia a avut loc si doua hirotonii, iar pe la orele 12.30-13.00, s-a savarsit si slujba parastasului pentru pomenirea ctitorilor Schitului Vovidenia si, apoi, bucuria sarbatorii a fost incununata de traditionala agapa frateasca’.

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre lucrarile efectuate in ultimii 100 de ani la noua biserica a Schitului Vovidenia: ‘Biserica aceasta mare a Schitului Vovidenia a fost refacuta de mai multe ori. In primul rand, de catre Mitropolitul Visarion Puiu, care a devenit si el ctitor si care a locuit mai bine de doi ani in vecinatatea acestei asezari calugaresti, construindu-si in anii ’30 o casa, care se pastreaza si astazi, si care este muzeu, dar in anii ’60-’70 biserica aceasta frumoasa si monumentala, Vovidenia, a fost pictata, pentru ca pana atunci ea nu a fost pictata. In ultimii ani, la Vovidevia, s-au facut importante lucrari de reparatii, de infrumusetare, s-a construit o casa monahala, s-a reparat muzeul din apropiere, s-a reparat egumenia, s-a facut un lumanarar in apropierea bisericii si aceste lucrari de infrumusetare a Schitului Vovidenia continua’.

Comentarii Facebook


Știri recente