IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana din Iasi, cu prilejul hramului acestui sfant lacas

In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, IPS Sa a subliniat mai intai semnificatiile pericopei evanghelice de astazi, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Intampinarea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos: ‘El vine la Templu, Iisus Domnul, este marturisit ca fiind Mantuitorul intregii lumi, ca fiind lumina descoperita neamurilor si slava a poporului lui Israel, care a asteptat de secole, veacuri de-a randul, generatii de-a randul, venirea Mantuitorului Iisus Hristos. Deci, cel care traieste in dreapta credinta, in speranta fagaduintei, vede cu ochii lui trupesti pe Dumnezeu Cel nevazut, care din iubire pentru oameni S-a facut vazut si a luat trup de om si-L marturiseste, iL marturiseste ca este Mantuitorul lumii, ca este slava lui Israel si lumina descoperita neamurilor’.

IPS Mitropolit Daniel a evidentiat apoi modelul de credinta reprezentat de Sfantul si Dreptul Simeon si de Sfanta Proorocita Ana, cei care L-au intampinat pe Pruncul Iisus in Templul din Ierusalim: ‘Dreptul Simeon este un mare dascal pentru totii crestinii, este un mare invatator. El si proorocita Ana, proorocita Ana care reprezinta toate femeile evlavioase care se roaga si postesc, care au credinta ca Dumnezeu ne va aduce mantuirea, proorocita Ana reprezinta intreg poporul credincios, dupa cum dreptul Simeon, ca preot, reprezinta toata preotimea credincioasa, evlavioasa, indelung-rabdatoare si plina de speranta in fagaduinta lui Dumnezeu. Dreptul Simeon ne reprezinta pe noi, pe toti cei care suntem chemati la mantuire, pentru ca primeste in bratele lui pe Mantuitorul lumii. Sf. Parinti ai Bisericii au spus ca noi, toti crestinii, suntem primitori de Dumnezeu ca si dreptul Simeon’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a mentionat apoi semnificatiile deosebite ale sarbatorii Intampinarii Domnului pentru Catedrala mitropolitana din Iasi, sarbatoare care este unul din cele trei hramuri ale acestui sfant lacas. Totodata, IPS Mitropolit Daniel i-a felicitat pe toti parintii slujitori ai Catedralei, precum si pe toti binefacatorii Catedralei mitropolitane din Iasi: ‘Catedrala aceasta, ca loc in care noi intampinam pe Domnul si El ne intampina pe noi, are o semnificatie deosebita si o binecuvantare deosebita, mai ales ca in ea se afla si moastele Sf. Cuv. Parascheva, care a trait toata viata ca intampinare a venirii Domnului, prin Duhul Sfant in sufletul si viata ei, si apoi ea este intampinata si a fost intampinata si este intampinata in cetele ingerilor de Preasfanta Treime. Catedrala noastra mai are inca hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, si hramul Cuv. Parascheva, care a devenit cel mai mare dintre cele trei hramuri ale Catedralei mitropolitane din Iasi. Cu prilejul acestei sarbatori a hramului Catedralei mitropolitane din Iasi dorim sa felicitam pe toti parintii slujitori ai acestei Catedrale, care necontenit intampina pe Domnul si sunt intampinati de Hristos Domnul prin slujbele care se desfasoara aici si care se transmit in marea lor majoritate la Radio Trinitas. Deci, este o Catedrala cu parinti slujitori misionari care aduc prin slujbele savarsite aici multa bucurie nu numai credinciosilor din Catedrala, ci si in casele oamenilor, foarte multi dintre ei saraci si singuri, bolnavi si neajutorati. Deci, ii felicitam pe ei, dar in acelasi timp felicitam pe toti inchinatorii care intra in aceasta biserica si sunt intampinati de Hristos Domnul, de Maica Domnului, de toti sfintii si in mod deosebit de Sf. Cuv. Parascheva. Felicitam pe toti binefacatorii acestei Catedrale si, in mod deosebit, felicitam pe ostenitorii din Ministerul Culturii si Cultelor care, cu multa atentie si multa dragoste fata de valorile spiritualitatii romanesti, ajuta ca in fiecare an lucrarile de restaurare si de consolidare a acestei Catedrale sa continue. Felicitam pe toti inginerii, arhitectii si muncitorii care lucreaza la restaurarea acestei Catedrale’.

Comentarii Facebook


Știri recente