IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la m-rea Durau, la 17 ani de la intronizare

In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii, IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat principalele invataturi ale pericopei evanghelice de astazi: ‘Evanghelia pe care am auzit-o astazi ne arata puterea vindecatoare a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si, in acelasi timp, dorinta Sa de a elibera pe oameni de puterea duhurilor necurate. Mantuitorul Iisus Hristos a fost intampinat in tinutul Gherghesenilor de doi indraciti, care erau foarte rai, locuiau in morminte, aratand oarecum ca se afla intr-o moarte, dar intr-o moarte spirituala, nu una fizica. Evanghelia ne arata ca duhurile care ii stapaneau pe ei se foloseau de vocea lor si ziceau catre Mantuitorul Iisus Hristos: Prin aceasta vedem ca demonii marturisesc dumnezeirea Mantuitorului Iisus Hristos si in acelasi timp se tem de El. Aceste duhuri necurate care au pus stapanire pe doi oameni cunosteau mai mult decat oamenii obisnuiti. Mantutiroul Iisus Hristos ii chinuia pe acesti demoni prin contrastul sfinteniei Lui. El, Cel Sfant, ii chinuia cu insasi prezenta Sa, fara vreo pedeapsa, prin faptul ca sfintenia Lui insasi ii osandea pe ei, care devenisera duhuri cazute si duhuri ale neascultarii si ale rautatii’.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat o slujba de Te-Deum, in cadrul careia s-au adresat lui Dumnezeu rugaciuni de multumire pentru binefacerile revarsate asupra Inalt Prea Sfintitului Daniel in cei 17 ani de arhipastorire, dar si asupra Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Apoi, parintele arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, a dat citire mesajului transmis de PF Teoctist, patriarhul Biserici Ortodoxe Romane, cu prilejul implinirii a 17 ani de la intronizarea Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel: ‘IPS Voastra, cu frateasca dragoste in Hristos Domnul nostru, Va adresam felicitarile noastre cu prilejul aniversarii intronizarii IPS Voastre ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. In aceasta zi aleasa, rugam pe bunul Dumnezeu sa Va daruiasca ani buni, cu pace, sanatate si sporire in lucrarea de arhipastorire a clerului si credinciosilor din Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Va imbratisam intru Hristos, Domnul nostru! ss Teoctist, Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, loctiitorul Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane’.

Apoi, parintele arhimandrit Varlaam Merticariu a aminitit si de mesajul de felicitare transmis Inalt Prea Sfintitului Daniel de catre IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, prin intermediul postului de radio Trinitas. Va prezentam in continuare un fragment din acest mesaj: ‘Ma bucur in mod special ca pot sa transmit astazi urarile mele de bine si mai ales inaltand rugaciune pentru IPS Arhiepiscopul si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel. Au trecut 17 ani de slujire. Bunul Dumnezeu sa-l invredniceasca cu sanatate si cu putere de munca in continuare, sa duca lucrarea inceputa la bun sfarsit si la desavarsire. Pentru ca toti suntem atat de bucurosi sa privim spre ceea ce se realizeaza, luand si noi pilda, bucurandu-ne de darul pe care Dumnezeu l-a facut Bisericii prin IPS Daniel. Ii dorim multi ani si ne vom ruga astazi pentru IPS Sa!’

Parintele arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, a amintit apoi cateva dintre realizarile Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel in cei 17 ani de arhipastorire: ‘Amintim doar cele mai importante realizari, dupa parerea noastra, si sigur ca nu putem incepe altfel decat cu acest complex de la Durau, una din ctitoriile de suflet ale IPS Voastre, alcatuita din Centrul de Conferinte, Centrul Cultural-Pastoral , casele pentru pelerini si acum aceasta casa, . Cred ca lucrul cel mai important prin care Va indepliniti activitatea de Arhipastor este postul de radio Trinitas, prin care Evanghelia, Sfanta Liturghie, invatatura Bisericii, patrund in casele oamenilor, in birouri, si lucrul acesta rodeste intr-un mod cu totul exceptional. Tipografia, editura, scolile de teologie, biblioteca , care este cea mai bogata biblioteca teologica din Romania, Centrul de cercetari TABOR, Centrul de restaurare si conservare a artei vechi bisericesti din Moldova, farmaciile, spitalul Providenta – acestea sunt numai cateva din multele realizari. Panoplia preocuparilor IPS Voastre este impresionanta, insa foarte usor se pot observa trei constante in activitatea de zi cu zi a IPS Voastre: in acesti 17 ani ati savarsit peste 2000 de Sfinte Liturghii si in aceasta slujire la altar n-ati facut altceva decat sa aduceti euharistie sau multumire si doxologie lui Dumnezeu; in al doilea rand, inca din momentul instalarii IPS Voastre in scaunul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei ati aratat o evlavie si o cinstire cu totul deosebita pentru toti sfintii Bisericii noastre…

De asemenea, parintele arhimandrit Varlaam Merticariu a facut cateva urari IPS-ului Parinte Mitropolit Daniel in numele tuturor mebrilor Permanentei Centrului Eparhial Iasi: ‘Ne dam seama ca alegerea acum 17 ani a IPS Voastre in scaunul atator uriasi mitropoliti ai Moldovei a fost un act providential, un act prin care Dumnezeu a chemat la slujirea cea mai inalta a Bisericii din Moldova un ierarh capabil sa recupereze frustrarile trecutului si sa aseze eparhia aceasta pe o temelie demna de evlavia fiilor si fiicelor ei. Rugam pe sfintii pentru a caror canonizare ati luptat si a caror cinstire ati generalizat-o, ati cultivat-o, ati inmultit-o, cu rugaciunile lor sa ocroteasca sanatatea, indelunga inzilire a IPS Voastre, sa pliniti in viitor cel putin la fel de mari realizari ca si pana acum si, de ce nu, nu numai pentru Arhiepiscopia Iasilor, ci si pentru intreaga Biserica Romaneasca’.

A urmat apoi cuvantul Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel, care a multumit Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile din ultimii 17 ani, dar si Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, pentru mesajul de felicitare transmis cu prilejul aniversarii de astazi: ‘Sunt profund recunoscator PF Parinte Patriarh Teoctist pentru mesajul pe care ni l-a transmis astazi, la implinirea a 17 ani de la inscaunarea noastra ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, mai ales ca aceasta instalare sau intronizare a fost facuta de catre insusi PF Parinte Patriarh Teoctist, care inainte de a fi patriarh a fost multa vreme slujitor in Moldova, ajungand mitropolit la Iasi. Si, desigur, multumim tuturor celor care au fost astazi aici prezenti, in mod deosebit multumim parintelui arhimandrit Varlaam Merticaru, care, in numele permanentei Consiliului Eparhial, a adresat cuvinte frumoase, referitoare la lucrarea lui Dumnezeu in Biserica Sa de aici, din Moldova. Noi suntem recunoscatori lui Dumnezeu, sfintilor Lui si tuturor colaboratorilor nostri pentru toate realizarile bune, pentru tot ceea ce s-a facut bine, si in acelasi timp cerem lui Dumnezeu iertare pentru toate lipsurile si neimplinirile, care sunt si ele multe in raport cu cat am fi dorit sa facem, dar atunci cand ne amintitm de realizari ne amintim de realizari, ne amintim in primul rand ca sa-I multumim lui Dumnezeu pentru ajutorul Lui, sa multumim oamenilor prin care Dumnezeu, cu harul Sau, a lucrat, clerici si mireni, ca noi impreuna sa savarsim activitati necesare Bisericii, ca Biserica lucratoare, misionara’.

Tot astazi, dupa slujba de Te-Deum, IPS Parinte Mitropolit Daniel, inconjurat de soborul de preoti si diaconi prezenti astazi la manastirea Durau, a oficiat slujba de sfintire a casei ‘Pelerinul’ a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, situata langa manastire.

Comentarii Facebook


Știri recente