IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi slujba sfintei liturghii la Biserica Sf. Ilie din municipiul Botosani

In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, IPS Daniel a subliniat principalele semnificatii ale pericopei evanghelice de astazi: ‘Atat Apostolul, cat si Evanghelia pe care le-am auzit astazi fac referire la sfantul si marele prooroc Ilie Tesviteanul. In Apostoliul pe care l-am auzit avem o multime de invataturi privind modul in care Dumnezeu lucreaza pentru mantuirea oamenilor, si Apostolul se incheie in mod intelept si pastoral, in acelasi timp, cu aceasta remarca, si anume cel care aduce pe calea cea buna, indreapta de la ratacire pe un pacatos, isi va izbavi sufletul de moarte si-si va acoperi o multime de pacate’. IPS Daniel a precizat faptul ca preotii de astazi au mari responsabilitati si ca trebuie sa continue misiunea pe care Sf. Prooroc Ilie a avut-o pe pamant, anume aceea de a lupta impotriva ereziilor si a altor pacate care pot afecta credinta oamenilor in Dumnezeu: ‘Ca si in trecut, si in vremea noastra, exista o multime de rataciri de la dreapta credinta, o multime de devieri, o multime de secte in afara Bisericii si unele chiar in interiorul BIiericii, si rolul pastorilor de suflete si rolul teologilor este de a arata care, in aceasta multime de pareri, este dreapta credinta. In special episcopii au datoria de a supraveghea nu doar ca poporul sa fie credincios, evlavios in general, ci sa si pastreze credinta venita de la Mantuitorul Iisus Hristos, daruita o data pentru totdeauna sfintilor, asa cum a fost ea propovaduita de catre Sf. Apostoli si transmisa din generatie in generatie, prin Evanghelie si ierurgii, lucrari sfinte si sfintitoare ale Bisericii’. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Daniel a facut cateva precizari cu privire la canonizarea Cuviosului Onufrie de la Sihastria Voronei:’Asa cum am spus, Sfantul Sinod a trecut in randul sfintilor din calendar pe cuviosul Onufrie de la Sihastria Voronei, care a trait in sec. XVIII, fiind un mare isihast, un rugator in linistea padurilor, de aici din zona Botosani, si un om inteligent, si, in acelasi timp, evlavios, si moastele lui se afla la manastirea Sihastria Voronei. Ei bine, pana in data de 8 septembrie, la hramul manastirii Vorona trebuie sa ne pregatim. PF Parinte Patriarh Teoctist a fost invitat de catre noi si daca timpul este bun va veni aici in zona in data de 7, 8, 9 septembrie; mai intai va vizita Biserica de la Victoria, care este ctitoria Prea Fericirii Sale si apoi manastirea Vorona’.

Parintele Lucian Leonte, Protopop de Botosani, i-a multumit IPS Daniel pentru prezenta la hramul bisericii Sf Ilie si in mod special pentru faptul ca a facut demersuri importante pentru canonizarea Cuviosului Onufrie de la Sihastria Voronei, eveniment deosebit pentru credinciosii din Botosani:

‘As vrea sa multumesc in mod special IPS Daniel din mai multe motive: primul, este faptul ca la o zi, care are o importanta deosebita pentru persoana Inalt Prea Sfintiei Sale, se afla aici, si nu in alta parte, pentru ca este ziua de nastere a Inalt Prea Sfintitului, este ziua numelui, adoptat, cum vi s-a spus ca nume de botez Daniel-Ilie, si in acelasi timp, a mai adaugat un eveniment, nu de mult, a implinit 15 ani de zile de cand este ierarhul nostru, al Moldovei, ceea ce confera gestului pe care Inalt Prea Sfintitul l-a facut acum o importanta deosebita, iar pentru noi este o cinste cu atat mai mare. Ii multumim pentru canonizare, pentru faptul ca ne-a dat un sfant’.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Daniel a primit din partea CJ Botosani o diploma de Excelenta care i-a fost inmanata de primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur.

Comentarii Facebook


Știri recente