IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi Sf. Liturghie la vechea Catedrala mitropolitana, din Iasi

In cuvantul de invatatura, IPS Sa a subliniat cateva din cele mai importante realizari din Biserica Ortodoxa Romana de la alegerea ca Patriarh a PF Parinte Teoctist. IPS Mitropolit Daniel s-a referit mai intai la dezvoltarea fara precedent a invatamantului teologic, atat prin reintroducerea religiei in scoli cat si prin infiintarea de noi unitati de invatamant teologic: ‘Cea mai mare realizare in timpul pastoririi PF Parinte Patriarh Teoctist, in fruntea Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, a fost reintroducerea religiei in scolile de stat. Apoi, in aceasta perioada de arhipastorire pe care PF Parinte Patriarh ne-a aratat-o s-au inmultit considerabil scolile de teologie. De la sase Seminarii am ajuns la peste 40 de Seminarii, de la doua Institute de Teologie de Grad Universitar avem 14 Facultati de Teologie. Nici o tara din lume, in ultimii 15 ani, n-a avut o crestere atat de mare de scoli de teologie’.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a mentionat si cresterea considerabila a numarului de manastiri, precum si a numarului de institutii filantropice, sociale si culturale, in ultimii 19 ani, de cand PF Parinte Teoctist a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Numarul manastirilor a crescut considerabil, incat asa, cum spunea fostul Arhiepiscop de Canterbury, Romania este astazi in Europa tara manastirilor si, de asemenea, numarul Eparhiilor in tara si strainatate a crescut considerabil, mai ales ca acum datorita fenomenului migratiei, este mare nevoie si de infiintare de parohii in diaspora, in strainatate. A crescut, de asemenea, numarul institutiilor filantropice, culturale, social medicale fara precedent, ca perioada scurta de timp si avem astazi preoti de caritate in spitale, in penitenciare, in unitati militare si prin aceasta noi redescoperim sanatoasa traditie romaneasca a credintei, intr-un popor credincios. Sondajele arata ca lucrarea aceasta a Bisericii se remarca si prin faptul ca, la ora actuala, poporul roman este in Europa unul dintre cele mai credincioase popoare crestine’.

In cadrul Sfintei Liturghii oficiate astazi la Catedrala mitropolitana veche din Iasi s-au inaltat rugaciuni de multumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra PF Parinte Patriarh Teoctist si asupra clerului si credinsiorilor Bisericii Ortodoxe Romane. ‘Vom inalta o rugaciune de multumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra PF Parinte Patriarh Teoctist si asupra clerului si credinciosilor Bisericii noastre. De asemenea, rugam pe Hristos Domnul sa daruiasca PF Sale ani multi si binecuvantati pentru a pastori in continuare cu dragoste si cu intelepciune Biserica lui Hristos din poporul roman si, totodata, rugam pe Bunul Dumnezeu sa daruiasca tuturor slujitorilor Bisericii posibilitatea si inspiratia de a continua lucrarea aceasta frumoasa pe care pastorii Bisericii, pe care conducatorii institutiilor Bisericii noastre o desfasoara spre slava Prea Sfintei Treimi si spre a noastra mantuire’, a concluzionat IPS Mitropolit Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente