IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana veche, din Iasi

In cuvantul de invatatura, IPS Sa a vorbit despre viata Sfantului Paisie de la Neamt, pomenit astazi de catre Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Sf. Paisie de la Neamt a fost in secolul al XVIII-lea nu numai un talcuitor si un traducator al Filocaliei, ci si un mare traitor al ei. Sf. Paisie a fost foarte pretuit, apreciat, iubit de Mitropolitul Gavriil Calimachi, ctitorul acestei catedrale, Mitropolit al Moldovei, care a inteles ravna lui, a inteles sfintenia lui si a inteles dragostea lui pentru viata duhovniceasca, pentru scrierile Sf. Parinti. Viata sa duhovniceasca, randuielile de rugaciune, de vietuire, frumoase si sfinte, au facut ca numarul ucenicilor sai sa creasca la cateva sute. In 1769, el a alcatuit o filocalie in limba romana, traducand din Sf. Parinti greci, dar si din Nil de Sorska, care a trait la inceputul secolului al XVI-lea’.

Tot in cuvantul de invatatura, IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit credinciosilor prezenti la Sf. Liturghie despre semnificatiile postului Nasterii Domnului sau postul Craciunului: ‘Postul Nasterii Domnului sau postul Craciunului este un post al pocaintei, dar nu cu aceeasi intensitate ca postul Sf. Pasti. Nu exista slujbe speciale de metanii, de pocainta, nu exista un canon de pocainta ca si canonul Sf. Andrei Criteanul pe care il citim in timpul postului Sf. Pasti. Postul Craciunului imbina pocainta cu milostenia, este un post de pregatire duhovniceasca, de curatie duhovniceasca ca sa primim in noi, in pestera trupului nostru si in ieslea sufletului nostru, pe Mantuitorul Iisus Hristos care vine in lume sa se faca om pentru ca pe oameni sa-i ridice la viata duhovniceasca, dumnezeiasca’. In cadrul Sfintei Liturghii de astazi, IPS Mitropolit Daniel a oficiat doua hirotoniri. Diaconul Nicolae Catalin Luchian a fost hirotonit preot pentru parohia Macaresti, iar Catalin Florin Istrate a fost hirotonit diacon.

Comentarii Facebook


Știri recente