IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana din Iasi

In cuvantul de invatatura, IPS Sa a evidentiat principalele invataturi care se desprind din pericopa evanghelica din duminica de astazi, numita si Duminica Infricosatoarei Judecati: ‘Dumnezeu este atat de smerit incat se lasa respins de noi, se lasa uitat de noi, se lasa neglijat de noi si atat de mult respecta libertatea noastra, incat se ascunde tainic in oamenii cei mai smeriti, cei mai neputinciosi, in cei care nu pot sa traiasca viata asa cum ar fi normal, ci sunt confruntati cu saracia, cu foamea, cu setea, cu lipsa de libertate, cu instrainarea, cu boala; nu e suficient sa nu faci rau cuiva, ci trebuie sa faci bine; nu e suficient sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu jignesti, sa nu umilesti pe semenul tau, ci este necesar sa-i si faci bine dupa putinta. Deci, judecata infricosatoare este aceea a indiferentei noastre. In evanghelia de astazi se judeca indiferenta noastra fata de suferinta altora. Nu doar raul pe care l-am facut, ci si binele pe care am fi putut sa-l facem si nu l-am savarsit’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a adresat apoi un mesaj de felicitare tuturor celor care lucreaza in institutii sociale si ajuta mereu persoanele nevoiase sau aflate in suferinta: ‘Cu prilejul Duminicii Infricosatoarei Judecati felicitam pe toti aceea care ajuta in diferite institutii ale Bisericii sau ale Statului pe cei flamanzi, prin cantinele sociale, prin cantinele pentru cei saraci, pe cei fara haine, pe cei bolnavi, pe cei abandonati, pe cei uitati, pe cei care sunt instrainati. Ii felicitam si rugam pe Hristos Domnul sa ne daruiasca puterea ca inspirandu-ne din fapta cea buna a celor milostivi sa fim si noi milostivi spre slava lui Dumnezeu si spre mantuirea noastra’.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Daniel a amintit credinciosilor ca, incepand cu vecernia din aceasta seara, crestinii ortodocsi intra in saptamana alba, in care se face dezlegare la lapte, branza, oua si peste. Totodata, IPS Parinte Daniel a amintit despre apropierea Postului Mare si despre semnificatiile deosebite ale acestei perioade: ‘Duminica aceasta se mai numeste si Duminica Lasatului sec de carne. Astazi, pentru ultima data, se mananca in familie si peste tot carne, iar incepand de luni se mananca numai produse lactate. Saptamana cealalta este saptamana numita si a branzei, iar Duminica Izgonirii lui Adam din rai, pentru ca nu a postit, este Duminica Lasatului sec de branza si apoi inceputul postului Sf. Pasti, post pe care noi il intelegem ca o scoala a libertatii duhovnicesti de a alege intre bine si rau, de a alege binele, intre pacat si sfintenie, de a alege sfintenia si intre egoism si iubire crestina milostiva, sa alegem iubirea, darnicia, bunatatea si sfintirea vietii noastre prin rugaciune, prin pocainta, prin fapte bune asa cum ne-a aratat aceste duminici din perioada de inceput a Triodului’.

Comentarii Facebook


Știri recente