IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana din Iasi

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitana din Iasi. In cuvantul de invatatura rostit, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat principalele semnificatii ale pericopei evanghelice de astazi: ‘Evanghelia Fiului Risipitor are o legatura deosebita cu insasi taina pocaintei pe care noi o numim si Taina Marturisirii pacatelor, sau Taina Spovedaniei, si taina impacarii omului cu Dumnezeu. Treptele duhovnicesti din experienta tanarului risipitor si din pocainta lui si din iertarea pe care o primeste de la tatal, sunt treptele inevitabile, esentiale ale pocaintei sau ale spovedaniei. De aceea, evanghelia de astazi ne arata cum sa ne pocaim, ce insemneaza pocainta si, mai ales, cat de mari sunt darurile si bucuria iertarii si cat de frumoasa este recuperarea celui pierdut, invierea celui mort sufleteste si cat de frumoasa este viata cea noua, dupa ce noi am cerut iertarea pacatelor’.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a subliniat si semnificatiile pericopelor evanghelice din primele trei duminici din perioada Triodului in care ne aflam: ‘Evanghelia din duminica a doua din perioada Triodului este aleasa de Sfintii Parinti cu multa intelepciune si pedagogie duhovniceasca, spre a ne arata ce este esential in toata perioada postului Sfintelor Pasti pentru urcusul nostru interior spre Inviere. Este vorba de Inviere in sensul ridicarii din pacat si ca bucurie a intalnirii cu Hristos Domnul. Prima duminica din perioada Triodului este cea a Vamesului si Fariseului, in care ni se arata cat de pretioasa este rugaciunea smerita. A doua duminica din perioada Triodului ne evidentiaza cat de puternica si folositoare este pocainta sincera, iar duminica a treia din Triod ne va arata cat de necesare sunt faptele bune – milostenia. Si, desigur, in a patra duminica este reamintita importanta postului pentru ca luni incepe postul Sfintelor Pasti si de aceea se numeste Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. In aceste trei duminici pregatitoare pentru inceputul postului, Biserica ne arata treptele si in acelasi timp componentele esentiale pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand postim cu adevarat – sa ne rugam cu smerenie, sa ne pocaim cu sinceritate si sa facem milostenie dupa puterile noastre’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat in cuvantul de invatatura rostit astazi la Catedrala mitropolitana din Iasi, si iubirea nemarginita pe care o are Dumnezeu fata de oameni: ‘Evanghelia ne arata o bunatate neasteptata a lui Dumnezeu Tatal fata de pacatos. Tatal din evanghelia de astazi nu incepe intalnirea cu fiul risipitor care se intoarce la el cu reprosuri, nici cu un inventar al averilor risipite, ci mai mult decat toate conteaza sufletul salvat, omul recuperat si omul ridicat. Aceasta prioritate a iubirii milostive a lui Dumnezeu fata de orice alt calcul de ordin economic sau chiar prioritatea iubirii milostive fata de dreptatea lui Dumnezeu, caci dupa dreptate trebuia pedepsit acest fiu risipitor, pentru ca a cheluit toata averea, aceasta prioritate a iubirii milostive este scoasa in evidenta ca fiind cea dintai baza a recuperarii si iertarii noastre’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a mai spus la finalul Sfintei Liturghii ca maine, la Biserica ‘Sf. Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana, se va face pomenirea mitropolitului Gavriil Calimachi, ctitorul acestui sfant lacas. Slujba este prilejuita de implinirea a 220 ani de la trecerea sa la Domnul: ‘Vom pomeni la Biserica Sf. Gheorghe, numita Catedrala veche, de alaturi, pe ctitorul ei, pe mitropolitul Gavriil Calimachi care, in data de 20 februarie 1786, deci cu 220 de ani in urma, a trecut la Domnul. Vom savarsi Sf. Liturghie acolo si vom face pomenirea lui, deoarece este inmormantat sub lespedea de piatra a bisericii pe care a ctitorit-o, Biserica Sf. Gheorghe din parcul resedintei mitropolitane din Iasi, iar anul acesta vom mai pomeni si pe alti ierarhi care au slujit Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Anul acesta se implinesc 50 de ani de la trecerea la viata vesnica a mitropolitului Sebastian Rusan, al carui mormant se afla langa Biserica Sf. Gheorghe, apoi vom pomeni trecerea la viata vesnica, de 20 de ani, a mitropolitului Iustin Moisescu.

Comentarii Facebook


Știri recente