IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat, astazi, Sf. Liturghie la biserica noua de la Manastirea Sihastria

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti, a oficiat, astazi, slujba Sf. Liturghii la biserica noua a Manastirii Sihastria, din judetul Neamt, care poarta hramul ‘Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla’. In cuvantul de invatatura, IPS Daniel a subliniat principalele semnificatii ale pericopei evanghelice de astazi: ‘Evanghelia ne arata doua minuni mari pe care le-a facut Mantuitorul si anume, vindecarea a doi orbi si vindecarea unui mut, iar Evanghelia se incheie prin cuvintele ‘Iisus vindeca orice boala si orice neputinta din popor, iar poporul aducea slava lui Dumnezeu, minunandu-se de puterea aceasta dumnezeiasca, vindecatoare a Mantuitorului Iisus Hristos’. In cazul vindecarii celor doi orbi, Mantuitorul Iisus Hristos aude mai intai cererea lor :’Iisuse, Fiul lui David, fie-ti mila de noi’ si, apoi, ii intreaba: ‘Crede-ti ca pot sa fac Eu aceasta, sa vindec?’ si, desigur, ei au raspuns prin credinta lor, iar Mantuitorul le-a dat vederea. Vedem prin aceasta atitudine a Mantuitorului Iisus Hristos ca asculta rugaciunea celui infirm, celui bolnav, celui care ii lipseste ceva din darul sanatatii, din darul vietii. In al doilea rand, Mantuitorul, ca sa ne invete pe noi, ii intreaba daca au credinta. Desigur ca, ei aveau credinta, din moment ce insistau atat de mult. El stia ca ei au credinta ca El singur ii poate vindeca, dar pentru ca sa ne arate noua ca este necesara credinta puternica in Dumnezeu, atunci cand dorim sa se implineasca ceva bun in viata noastra’. In cuvantul de invatatura, IPS Daniel a evidentiat si calitatile celor doi orbi vindecati de catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos:

‘Invatam de la acesti doi orbi sa ne rugam cu staruinta, sa ne rugam cu insistenta si mai invatam sa avem vedere duhovniceasca dincolo de vederea ochilor trupesti, sa vedem sensul existentei noastre, sa intelegem ca totul este dar de la Dumnezeu, ca nu noi ne-am dat vederea, nu noi ne-am dat viata, nu noi ne-am dat noua insine existenta, ci le-am primit si nu stim cat de mare e valoarea darurilor, decat atunci cand ne lipsesc. Deci, acesti doi orbi devin pentru noi dascali ai rugaciunii, dascali ai credintei si mai invatam de la ei sa multumim, sa fim recunoscatori. Ei preamareau pe Dumnezeu si spuneau binefacerile Lui, marturiseau binefacerile Lui, aratate prin Iisus Domnul’. La finalul cuvantului de invatatura, IPS Daniel a facut referire si la Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla, pe care Biserica Ortodoxa Romana o pomeneste astazi: ‘Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca pomenirea Sf. Teodora de la sihla sa se faca in ziua de 7 august, desi noi nu stim ziua in care a trecut la Domnul, adica in prima zi dupa Schimbarea la Fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, intrucat ea s-a impartasit de lumina Taborului inca din lumea aceasta, fiind o sfanta isihasta sau sihastra. Ei bine, Sf. Teodora de la Sihla, ca dascal al pocaintei si ca dascal al rugaciunii, ne invata ca, atunci cand ne pocaim, nu suntem de acord cu trecutul nostru pacatos, ci dorim un prezent si un viitor sfant, ne umplem de harul lui Dumnezeu si de lumina Lui. Cu cat, prin pocainta, alungam intunericul pacatului din sufletele noastre, din ganduri, din priviri, din cuvinte, din fapte, cu atat ne umplem de prezenta lui Dumnezeu Celui Sfant, prin harul care se daruieste celor care se pocaiesc’.

Comentarii Facebook


Știri recente