IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a deschis astazi lucrarile seminarului ‘De la gandirea teologica la actiunea sociala’

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a deschis in aceasta dimineata lucrarile seminarul intitulat: ‘De la gandirea teologica la actiunea sociala – realitatea romaneasca si standarde europene’, seminar ce se desfasoara la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sf. Daniil Sihastru’, Durau. Evenimentul este organizat de catre Fundatia ‘Konrad Adenauer’ – biroul Bucuresti, in colaborare cu Manastirea ‘Stavropoleos’, din Bucuresti, cu sprijinul Administratiei prezidentiale si al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Detalii despre evenimentul care a debutat astazi la Durau am aflat de la corespodentul radio Trinitas prezent la desfasurarea lucrarilor acestui seminar: ‘Simpozionul a debutat in jurul orei 10.00 cu un cuvant de intampinare rostit de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in care IPS Sa a prezentat cateva date istorice despre Manastirea Durau si despre Centrul Cultural – Pastoral ‘Sf. Daniil Sihastru’, dupa care a analizat in cateva cuvinte raportul necesar dintre teologie si actiunea sociala intre spiritualitate si ethosul social al Bisericii. In continuare, domnul Cornel Tataru Cazaban, consilier pentru cultura si culte in cadrul Administratiei prezidentiale, a prezentat mesajul domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei, in care acesta isi exprima sustinerea si interesul deosebit fata de aceasta manifestare. Mesajul domnului Gunter Dill, directorul Fundatiei Konrad Adenauer, care a subliniat importanta acestor intalniri, care urmaresc sa aduca o contributie necesara in normalizarea relatiilor intre doua institutii fundamentale ale societatilor europene, Biserica si Statul’.

Corespodentul radio Trinitas prezent la desfasurarea lucrarilor acestui seminar ne-a vorbit si despre referatele prezentate in aceasta prima parte a seminarului de la Durau: ‘Parintele Daniel Benga, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, a prezentat referatul cu titlul ‘Ecclesia in seculo-reflectii pe marginea ethosului social al crestinismului antic’. Ideea principala a acestui referat a fost legata de importanta Sf. Liturghii pentru viata Bisericii, Sf. Liturghie fiind inima Bisericii si sursa ei de putere in abordarea cu curaj si responsabilitate a complexelor realitati sociale cu care se confrunta astazi. Un material interesant a prezentat domnul Cornel Tataru Cazaban, cu titlul ‘Trei modele sociale ale gandirii patristice’, analizand intr-un mod pertinent si credibil sugestiile de actiune sociala a Bisericii, formulate de Sf. Vasile cel Mare, Ambrozie al Milanului si Fericitul Augustin. Domnul Cazaban a militat pentru ideea aplicarii intr-un mod adecvat a acestei sugestii la realitatea sociala contemporana. O critica a postmodernismului din perspectiva crestina traditionala a oferit domnul Mihail Neamtu, in cadrul prezentarii cu titlul ‘Pentru o ontologie a pacii’. Seminarul ‘De la gandirea teologica la actiunea sociala – realitatea romaneasca si standarde europene’, de la Durau, se va incheia duminica, 30 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente