IPS Daniel, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi insotesc moastele Sfantului Dimitrie la Bacau

In aceasta dupa amiaza, la orele 14, moastele Sfantului Dimitrie au fost scoase din Catedrala Mitropolitana din Iasi, intr-o procesiune religioasa impresionanata, pentru a fi duse la Bacau.

Moastele Sfantului Dimitrie, au fost purtate de patru soldati , fiind insotite de onoruri de catre o fanfara militara. In urma moastelor sfantului a mers Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi slujitori la Catedrala Mitropolitana din Iasi. In fata Catedralei Mitropolitane, Inalt Prea Sfintitul Daniel a tinut apoi un cuvant in care a multumit parintilor arhimandriti greci care au insotit sfintele moaste si pelerinilor si a amintit de faptul ca Prea Fericitul Hristodulos a lasat o icoana inchinata Sfantul Dimitrie:

‘E grea despartirea aceasta dar asa cum se stie Prea Fericitul Parinte Hristodoulos, marti dupa ce a terminat Sfanta Liturghie ne-a spus ca moastele se vor intoarce in Grecia dar o icoana frumoasa, a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, pictata in Grecia, de o marime foarte mare a ramas in Catedrala Mitropolitana din Iasi, ca o amintire si ca un dar, a trecerii moastelor Sfantului Dimitrie pe aici prin Iasi, adica venirea lor aici pentru cateva zile. Desigur noi ne-am intarit in evlavie fata de Sfantul Dimitrie, martir militar din secolul al IV-lea si in acelasi timp, armata a avut un rol deosebit, atat la primirea cat si la plecarea moastelor, ca intotdeauna cand primim moaste de sfinti, dar cu prilejul venirii moastelor Sfantului Gheorghe care a fost general roman crestin, si a Sfantului Dimitrie care a fost militar si proconsul al Macedoniei, armata a aratat o indoita pretuire fata de moastele sfintilor militari, care in acelasi timp sunt sfinti ocrotitori ai tuturor credinciosilor care marturisec pe Hristos si atunci cand istoria este defavorabila noua si este ostila noua’a spus in cuvantul sau Inalt Prea Sfintitul Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Parintele Arhimandrit Ciprian, superiorul Bisericii Sfanta Treime din Tesalonic si cel care a insotit moastele Sfantului Dimitrie de la Tesalonic in tara noastra, a multumit Inalt Prea Sfintitului Daniel pentru primirea facuta si remarcat credinta pe care o au crestinii ortodocsi romani. In acest sens Preacuviosul Parinte Ciprian a spus :

‘O mare minune si ceva foarte impresionant este ca aveti aici un ierarh care a adunat si a adus aici la Iasi atata popor, atata evlavie si care lucreaza in Biserica, care ajuta sa ne intarim in credinta. O adoua minune este ca am vazut aici, atata credinta, atata evlavie din partea tuturor si Sfantul Dimitrie care a adus aici harul lui Dumnezeu si puterea lui, binecuvantand acest popor’.

Sfintele Moaste ale Sfantului Dimitrie au fost transportate apoi la Bacau, de o delegatie formata din preoti si diaconi, avandu-l in frunte pe Inalt Prea Sfintitul Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente