IPS Daniel, Arhiepiscop de Tokyo și Mitropolitul întregii Japonii: „Împărtășim durerea cu Bisericile Ortodoxe din întreaga lume”

În cele ce urmează prezentăm Mesajul Înalt Preasfințitului Daniel, Arhiepiscop de Tokyo și Mitropolitul întregii Japonii, adresat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, publicat în ‘Ziarul Lumina’ din 22 martie 2011, ca răspuns la mesajul ‘Suferința ne cheamă la solidaritate’ adresat de Întâistătătorul Bisericii noastre Mitropolitului Ortodox al Japoniei, publicat în ‘Ziarul Lumina’ joi, 17 martie 2011:

Preafericitului Daniel, Patriarhul României

Preafericirea Voastră, Iubite în Hristos Stăpân

În numele întregului cler și al credincioșilor Sfintei Biserici Autocefale din Japonia, cu toată inima prețuiesc rugăciunile Voastre pentru victimele dezastrului provocat de cutremurul și tsunamiul din 11 martie 2011, suportul vostru spiritual și compasiunea pentru toți cei care au supraviețuit acestui eveniment dezastruos și care acum sunt confruntați cu teribile probleme și dificultăți.

Așa cum este cunoscut deja din numeroase relatări, cel mai mare cutremur din istoria națiunii noastre a lovit în principal nord-estul Japoniei, principalul teritoriu al Diocezei din estul țării. Tsunamiul a devastat zona de coastă a Pacificului și localitățile din nord-estul Japoniei, a distrus multe orașe, printre care și Sendai, unde este localizată și catedrala Diocezei. Spre regretul nostru, se estimează că majoritatea comunităților ortodoxe din regiunea de coastă au fost distruse.

Mai mult, prăbușirea infrastructurii, a rețelelor de comunicare și lipsa aprovizionării cu energie și provizii amenință viețile oamenilor aflați în mari dificultăți și care se luptă acum cu o situație care devine din ce în ce mai severă. Întreaga națiune rămâne în pericol și în nesiguranță; replicile cutremurului continuă și perspectiva refacerii legăturilor de comunicație și a ajutoarelor nu este sigură.

Am primit condoleanțe și am împărtășit durerea și amărăciunea cu frații și surorile Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume. Noi plângem pentru toate victimele dezastrului și ne rugăm ca Milostivul și Iubitorul de oameni Dumnezeu să salveze viețile tuturor celor dispăruți, să vindece rănile celor suferinzi și să aline pe cei care au pierdut case, bunuri și au rămas lipsiți de adăpost și vulnerabili, să odihnească în pace sufletele celor care au pierit în teribilul dezastru și să acorde curaj și putere autorităților spre a face serioase eforturi pentru recuperarea celor care au supraviețuit.

Avem confirmarea că Episcopul Serafim al Diocezei din estul Japoniei și patru preoți împreună cu familiile lor sunt în siguranță. Conform spuselor Episcopului Serafim, catedrala din Sendai nu este serios avariată, dar cel puțin cinci parohii ortodoxe și biserici de pe coasta Pacificului sunt distruse și un preot este dat dispărut. Sunt opt parohii în această zonă. Nu avem informații despre soarta tuturor credincioșilor din aceste parohii. Comunicația cu ei a fost pierdută complet.

Întreaga situație a acestei vaste catastrofe nu ne-a fost descoperită total pentru că încă se culeg informații din zonele ruinate.

Trebuie să ne rugăm cu mai multă smerenie, să ne îndeplinim datoriile pastorale cât mai bine posibil, cu speranța că se va confirma salvarea credincioșilor din acele parohii devastate și întreaga națiune să fie salvată în timpul Postului de alte dezastre prin harul și mila lui Dumnezeu.

Vă rugăm să pomeniți în rugăciunile Voastre pe creștinii ortodocși japonezi și întregul popor nipon afectat de acest dezastru fără precedent.

Cu frățească dragoste în Hristos,

†Daniel, Arhiepiscop

de Tokyo, Mitropolitul întregii Japonii

(Titlul aparține redacției)

Comentarii Facebook


Știri recente