IPS Daniel a sfintit astazi primul lacas de cult din Arhiepiscopia Iasilor care poarta hramul Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti.

Astazi a fost sfintit primul locas de cult inchinat Cuviosului Antipa de la Calapodesti: paraclisul din cadrul Resedintei Mitropolitane de la Manastirea Bucium din Iasi.

La Manastirea Bucium din Iasi a avut loc astazi un eveniment cu deosebite conotatii duhovnicesti, anume: sfintirea paraclisului din Resedinta Mitropolitana aflata in incinta acestei manastiri.

Slujba de sfintire a paraclisului a inceput in jurul orelor 11.30 si a fost oficiata de un sobor de preoti si diaconi, alcatuit din parinti de la Centrul Eparhial Iasi, precum si stareti ai unor manastiri mai importante din Arhiepiscopia Iasilor, in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovineie preoti si diaconi.

Astfel, dintre parintii slujitori amintim pe: Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Clement Haralam – Exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si staretul Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ din Iasi, Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei – Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Dosoftei Scheul – Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi, Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Benedict Sauciuc – Consilier silvic al Arhiepiscopei Iasilor si staretul Manastirii Neamt, Prea Cuviosul Parinte Protosinghel Ioachim Ceausu – staretul Manastirii Bucium, Prea Cuviosul Parinte Dionisie Constantin – Administrator al Anexei viticole Bucium, precum si alti parinti slujitori.

Paraclisul Resedintei Mitropolitane a primit 2 hramuri: al Sfantului Voievod Stefan cel Mare al Moldovei, precum si al Cuviosului Antipa de la Calapodesti.

In cuvantul sau de invatatura rostit cu prilejul sfintirii paraclisului, Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a vorbit despre viata si activitatea misionar-duhovniceasca a Sfantului Cuvios Antipa de la Calapodesti, amintind, totodata, faptul ca acest paraclis este primul locas de cult inchinat Cuviosului Antipa in Arhiepiscopia Iasilor.

De asemenea, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a aratat si care sunt motivele pentru care Cuviosului Antipa i-a fost consacrat un altar sfant tocmai la Manastirea Bucium, desi Calapodesti, localitatea natala a Sfantului, se afla in judetul Bacau: ‘Cladirea Resedintei Mitropolitane in care a fost ctitorit paraclisul sfintit astazi are o istorie indelungata. Ea este, intr-un fel, mostenita de la renumita Familie Roznovanu. Aceasta cladire a fost cumparata in anul 1942 de Parintele Hrisostom Postolache de la printesa Ioana Rosetti Roznovanu. Mama Ioanei Roznovanu era descendenta a familiei Ghica, iar printesa a fost, nimeni alta, decat sotia renumitului Primar Roznovanu. In timpul Mitropolitului Iustin Moisescu, cladirea a fost transformata in Resedinta Mitropolitana. In perioada anilor 2002 – 2004, cladirea a suferit reparatii capitale, fiind adaugate: demisolul, etajul superior si mansarda. Pictura din interiorul paraclisului a fost realizata de Prof. Vasile Buzuloiu. Capela nu va fi deschisa pentru public, dar va putea fi folosita atat la ocazii deosebite, cat si de oaspetii care vor fi cazati in aceasta resedinta in viitor.’

Dupa Slujba de sfintire a paraclisului a urmat un alt moment festiv: decernarea Diplomei ‘Stefan cel Mare si Sfant’, precum si a insignei comemorative cu acelasi nume, tuturor celor care au contribuit, intr-un fel sau altul, la definitivarea lucrarilor de renovare a Resedintei, precum si la infrumusetarea paraclisului din incinta acesteia. Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a legat inmanarea acestor Diplome si insigne de Anul Omagial ‘Stefan cel Mare si Sfant – 500’, anul 2004, an in care lucrarile de renovare si restaurare au fost definitivate.

Comentarii Facebook


Știri recente