IPS Daniel a sfintit astazi Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir din Bacau

Sambata, 18 octombrie 2003, la Bacau s-a oficiat serviciul liturgic de sfintire a noii biserici cu hramul ‘Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir’. Biserica a fost construita intre anii 1995-2003. Biserica are o lungime de 55m, latimea la apside de 30m si inaltimea de 40m, avand demisol cu inaltimea de 6m. Este amplasata in partea de sud a orasului Bacau in cartierul Narcisa, la intersectia drumurilor Bacau-Onesti. In acest cartier nu exista biserica. Fondurile necesare constructiei au fost colectate de la credinciosii si de la unele intreprinderi din Bacau. Sfintirea bisericii a fost facuta de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de arhierei din care au facut parte: Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Prea Sfintitul Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, Prea Sfintitul Ioachim, Episcopul Husilor, Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, Prea Sfintitul Casian, Episcopul Dunarii-de-Jos, si Prea Sfintitul Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor. Au participat mii de pelerini, biserica fiind neincapatoare.

Mai multe amanunte ne-a oferit corespondentul nostru Bogdan Tifrea: ‘Programul de astazi, sambata 18 octombrie a.c., a debutat cu serviciul liturgic de sfintire a noii biserici, cu hramul ‘Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir’, de aici, din Bacau. Sfintirea a fost facuta de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de arhierei din care au facut parte: Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Prea Sfintitul Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, Prea Sfintitul Ioachim, Episcopul Husilor, Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, Prea Sfintitul Casian, Episcopul Dunarii-de- Jos, si Prea Sfintitul Damaschin, Episcopul Sloboziei. In jurul orei 10.30 a inceput Sfanta Liturghie oficiata de un mare sobor de ierahi si preoti. Au participat mii de pelerini, biserica fiind neincapatoare. Pericopa apostolica a fost citita de Parintele Diacon Urzica Ovidiu de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, iar pericopa evanghelica de Parintele Arhidiacon Ioan Ardelean de la Arhiepiscopia Tomisului. Raspunsurile la strana au fost oferite de corul ‘Sanctus’ de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, condus de maestrul Mirel Nechita. Dupa Sfanta Liturghie, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a tinut un cuvant de invatatura in care a explicat pe scurt ritualul de sfintire a unei biserici ortodoxe. De asemenea, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a felicitat pe ctitorii locasului de cult nou sfintit, rugandu-i sa ajute aceasta biserica in continuare, sa sprijine lucrarile de la acest locas de cult, care este cea mai mare biserica in constructie de la noi din tara. Au mai tinut cuvantari: Prea Sfintitul Episcop Ioachim Bacaoanu, care a adus multumiri atat inaltilor oaspeti din Tesalonic, cat si celor de la Iasi si credinciosilor care au participat la ridicarea acestui locas de cult, Parintele Paroh Ioan Plescau, care in cuvantul sau a amintit de faptul ca Primaria si Secretariatul pentru Culte s-au implicat activ in ridicarea noii biserici si au promis ca pe viitor se vor implica si in pictarea acesteia si care astazi a fost hirotesit iconom stavrofor, si Prea Cuviosul Parinte Pavel de la Tesalonic, cel care a evidentiat evlavia Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Dintre personalitatile care au luat parte la Sfanta Liturghie am remarcat pe domnul Radu Catalin Mardare prefectul judetului Bacau, pe cei doi viceprimari ai Bacaului Dragos Benea si Laurean Luca, precum si pe subprefectul Gabriel Vlase si pe domnul ministru secretar de stat la Departamentul Cultelor Laurentiu Tanase, unul dintre cei care au ajutat substantial la ridicarea noului lacas de cult. Datorita faptului ca mii de credinciosi asteapta inca sa se inchine la moastele Sfantului Dimitrie, moastele sale vor ramane la Bacau pana luni dimineata cand se vor intoarce la Tesalonic.’

Duminica, 19 octombrie 2003, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat slujba de sfintire a bisericii de la Verseni de langa Pascani.

Comentarii Facebook


Știri recente