IPS Daniel a participat la slujba Sfintei Liturghii la Biserica ‘Sfantul Ioan Iacob Hozevitul’ de la Neamt

La Biserica ‘Sfantul Ioan Iacob Hozevitul’ din cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de pe langa Manastirea Neamt s-a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii prilejuita de sarbatoarea acestui sfant, canonizat de Biserica Ortodoxa Romana la data de 5 august, ziua trecerii la cele vesnice,la care a asistat si IPS Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei care a rostit si cuvantul de invatatura. Slujitorii Bisericii ‘Sfantul Ioan Iacob Hozevitul’ si ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ au marcat aceasta sarbatoare consacrata singurului sfant roman aflat la locurile sfinte din Valea Iordanului, langa Ierusalim, care a fost chemat la cele vesnice in zorii zilei de joi, 5 august 1960, dupa aproape 30 de ani de rugaciune si suferinta in pustiul Iordaniei, printr-o slujba de Priveghere in noaptea de 4-5 august 2004.

Moastele Sfantului Ioan Iacob Hozevitul se afla la Biserica Mica a Sfantului Stefan langa mormantul Sfantului Gheorghe Hozevitul din Valea Iordanului la manastirea cu acelasi nume unde au fost depuse dupa dezgroparea la 20 de ani de la inmormantare, in anul 1980.

Parintele Director Ioan Mihoc al Seminarului Teologic liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ a declarat ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei impreuna cu Patriarhia Romana duc tratative cu Patriarhia Ierusalimului pentru repatrierea moastelor Sfantului Ioan Iacob Hozevitul.

In urma demersurilor Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, Patriarhia Ierusalimului a oferit Bisericii ‘Sfantul Ioan Iacob Hozevitul’ de la Neamt, construita special pentru depunerea sfintelor moaste, degetul Sfantului Ioan, metaniile, camilafca (voalul pe care il poarta calugarii pe spate) si Ceaslovul Sfantului dupa care s-a rugat in decursul vietii sale duhovnicesti.

Tot in contextul continuarii tratativelor cu Patriarhia Ierusalimului, langa Biserica ‘Sfantul Ioan Iacob Hozevitul’ de la Neamt s-a finalizat construirea unei case de oaspeti care va fi oferita inaltelor personalitatilor bisericesti din Tara Sfanta, atat pentru asigurarea conditiilor de cazare, cat si pentru a fi mai aproape de moastele Sfantului Ioan.Aceasta casa de oaspeti numita Ierusalim-Hozeva a fost sfintita astazi.

La biserica inchinata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, inceputa in anul 1994, dupa o arhitectura similara unei catedrale, se continua pictura interioara.

Cu prilejul hramului au fost montate doua icoane realizate in mozaic reprezentand pe Sfantul Ioan Iacob Hozevitul si pe Sfanta Teodora de la Sihla, care va fi sarbatorita in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane pe data de 7 august.

Comentarii Facebook


Știri recente