IPS Daniel a participat in aceasta seara si la Pelerinajul ‘La colina Sfintei Cruci’ organizat pe colina din localitatea Paun.

Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a participat in aceasta seara la Pelerinajul ‘La colina Sfintei Cruci’ organizat pe colina din localitatea Paun, in apropiere de Municipiul Iasi, pe care s-a ridicat de curand o Cruce de 40m.

La acest pelerinaj organizat de Arhiepiscopia Iasilor au luat parte tineri – membri ai Asociatiei Studentilor Crestin-Ortodocsi din Romania (ASCOR), filiala Iasi, precum si numerosi credinciosi.

In cuvantul de invatatura adresat celor care au participat la pelerinaj, Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a subliniat mai intai importanta cinstirii Sfintei Cruci: ‘Cinstirea Sfintei Cruci are ca temei neclintit credinta Bisericii in Hristos Cel Rastignit si Inviat din morti Care prin Patimile Sale si prin moartea Sa pe Cruce a aratat iubirea Sa mai tare decat pacatul si decat moartea. Iubirea Sa fata de Dumnezeu s-a aratat prin ascultare smerita pana la moarte, iar iubirea Sa fata de oameni s-a aratat prin rabdarea umilirii venite pe nedrept de la ei si prin iertarea lor, chiar rugandu-Se pentru ei lui Dumnezeu Tatal zicand: Parinte, iarta-i ca nu stiu ce fac!. Intrucat Crucea nu poate fi despartita de Hristos si nici Hristos de Cruce, pastrand semnele Crucii si dupa Invierea Sa din morti, foarte de timpuriu, Sfintii Apostoli au vazut in lemnul, in semnul si in cuvantul Sfintei Cruci puterea mantuitoare a lui Dumnezeu de care se tem toate puterile Intunericului. In acest inteles, Sfantul Apostol Pavel ne invata: Cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie, iar pentru noi care ne mantuim este puterea lui Dumnezeu.. Hristos Domnul, dezbracand de putere Incepatoriile si Stapaniile demonice, le-a dat de ocara in vazul tuturor biruind asupra lor prin Cruce. Ca putere a harului mantuitor al lui Hristos pentru oameni, Sfanta Cruce devine lumina si tarie de lupta cu pacatul in viata crestina. In acest inteles, acelasi Sfant Apostol Pavel zice: Iar mie sa nu-mi fie a ma lauda decat in Crucea Domnului nostru Iisus Hristos prin care lumea este rastignita pentru mine si eu pentru lume. Intrucat Sfanta Cruce este semnul iubirii lui Hristos si al Sfintei Treimi pentru oameni, ea este cinstita cu credinta, sarutata cu evlavie si laudata in cantare de rugaciune ca fiind podoaba Bisericii, pazitoarea crestinilor, slava ingerilor, iar demonilor rana. Iata de ce semnul Sfintei Cruci lumineaza intreaga viata a Bisericii si a fiecarui crestin in parte. De la crucile din Sfantul Altar pana la crucile de pe turlele bisericilor ortodoxe, de la crucile de pe vesmintele preotilor la crucile din casele credinciosilor incrustate pe stalpii pridvorului si pe tesaturile sau hainele de sarbatoare, de la crucile de langa fantani si de la marginea drumurilor pana la crucile de pe mormintele credinciosilor, peste tot Sfanta Cruce ne inalta cu mintea spre iubirea nesfarsita si lumina neinserata ale lui Hristos Cel Rastignit si Inviat pentru ca noi sa devenim fii ai Luminii.’.

Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat apoi principalele semnificatii ale Praznicului Inaltarii Sfintei Cruci: ‘La sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, praznuita in fiecare an in data de 14 septembrie, se face pomenirea sau comemorarea a doua mari si insemnate evenimente. Primul eveniment pomenit este aflarea Sfintei Cruci de catre Imparateasa Elena – mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare la Ierusalim pe colina Golgotei in anul 326 si Inaltarea Sfintei Cruci la data de 14 septembrie 335 in Biserica cea noua a Invierii, construita pe locul unde a fost aflata crucea, dupa ce o zi mai inainte, in 13 septembrie, a fost sfintita aceasta biserica de catre Episcopul Macarie al Ierusalimului. Al doilea eveniment serbat la data de 14 septembrie este Inaltarea Sfintei Cruci de catre Patriarhul Zaharia al Ierusalimului tot in Biserica Invierii din Ierusalim la data de 14 septembrie 629, dupa ce Sfanta Cruce a fost recuperata de la persii condusi de Siroe, fiul lui Cosroes, care a luat-o ca prada in anul 614. Cand Episcopul Macarie in anul 335 si Patriarhul Zaharia al Ierusalimului in anul 629 au inaltat Sfanta Cruce ca sa fie vazuta de popor, credinciosii s-au rugat si au cantat cu bucurie: Doamne, miluieste!. De aceea, si astazi la scoaterea Sfintei Cruci cantam de multe ori Doamne, miluieste!. Crucea de lemn de pe pamant a Mantuitorului se arata ca slava sau lumina in Ceruri. Prima data, Crucea de lumina s-a aratat pe cer Sfantului Imparat Constantin cel Mare in anul 312 ca semn de biruinta asupra dusmanului sau Maxentiu. De atunci, semnul Sfintei Cruci s-a raspandit in toata lumea crestina. Apoi, Sfanta Cruce s-a aratat pe cer deasupra Golgotei, la Ierusalim, in ziua 7 mai 351, la ceasul al III-lea din zi, adica la ora 09.00 dimineata, in timpul imparatului bizantin Constantiu, fiul imparatului Constantin cel Mare, si al Patriarhului Chiril al Ierusalimului. Aratarea Sfintei Cruci ca lumina pe cer a intarit credinta crestina si a sporit bucuria Bisericii.’

In finalul cuvantului de invatatura, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel s-a referit la semnificatiile momentelor de rugaciune care au avut loc in aceasta seara in Parohia ‘Inaltarea Sfintei Cruci’ din localitatea Paun. De asemenea, Inalt Prea Sfintia Sa i-a felicitat pe toti cei care au participat la aceste momente de rugaciune si la pelerinajul organizat pe colina Sfintei Cruci. Felicitari au fost adresate si celor care au contribuit la realizarea Crucii de 40m inaltata pe colina din localitatea Paun.

Pelerinajul din aceasta seara s-a incheiat cu vizionarea unui film realizat in Studioul TV TRINITAS, film in care au fost prezentate principalele momente ale realizarii si ridicarii Sfintei Cruci de pe Dealul Paun.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…