IPS Daniel a participat astazi la hramul Manastirii Stavnic

Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a participat astazi la hramul Manastirii Stavnic si a rostit un cuvant de invatatura despre cinstirea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir, patronul si ocrotitorul acestui sfant locas de inchinare.

Manastirea Stavnic din comuna Voinesti, judetul Iasi, a fost intemeiata ca schit de medelnicerul Constantin Cojocaru in secolul al XVIII- lea.

In prezent in jurul bisericii se construieste un corp de chilii, anul acesta implinindu-se 1an de cand s-a sfintit piatra de temelie pentru noua biserica a manastirii..

In cuvantul sau de invatatura de la sfarsitul Sfintei Liturghii, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a aratat faptul ca Sfintii Mucenici sunt biruitori asupra pacatului si impreuna rugatori cu noi catre Dumnezeu: ‘Sfintii Mucenici sunt buni biruitori si drept marturisitori pentru ca ei nu cad in logica pacatului lumii acesteia, in care violenta si puterea de stapanire au devenit centrul vietii. Sfintii biruitori Mucenici L-au marturisit pe Hristos cel Rastignit si Inviat si au o putere din Puterea lui Hristos, anume: aceea de a nu cinsti in lumea aceasta pe nimeni, mai mult decat pe Dumnezeu – Facatorul Cerului si al Pamantului. Sfintii sunt buni biruitori pentru ca nu raspund la rau cu rau, ci biruiesc raul cu binele. Sfintii Mucenici sunt buni biruitori pentru ca nu considera ca viata aceasta este singura viata si pentru ca nu considera ca lumea aceasta este ultima realitate. Ei biruiesc intelegerea gresita a vietii ca simpla existenta biologica si vad viata ca existenta teologica, ca viata traita in comuniune cu Dumnezeu – Facatorul Cerului si al Pamantului.’

De asemenea, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a facut referire si la ajutorul pe care Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant ni l-a acordat anul acesta cand se implinesc 500 de ani de la trecerea sa la cele vesnice: ‘Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant ne-a ajutat anul acesta in mod deosebit in mai multe feluri, pentru ca, cu multa dragoste pentru jertfelnicia, harnicia si demnitatea lui, Biserica si Stat au praznuit pomenirea lui, anume: 500 de ani de la trecerea lui la cele vesnice. Una dintre marile binefaceri pe care ni le-a aratat anul acesta Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant a fost multiplicarea studio-urilor postului de Radio TRINITAS, Sfanta Treime. Mitropolia Moldovei si Bucovinei a avut un singur studio in orasul Iasi, iar anul acesta s-au primit mai multe frecvente anul acesta: prima data s-au primit 9 frecvente la Concursul organizat de Consiliul National al Audiovizualului: Vaslui (106,70 MHz), Moinesti (99,80 MHz), Bacau (96,80 MHz), Onesti (88,40 MHz), Piatra Neamt (102,30 MHz), Putna (94,80 MHz), Suceava (106,90 MHz), Toplita (90,10 MHz), Darabani (95,60MHz ); iar a doua oara s-au primit 5 frecvente in a doua jumatate a anului 2004: Barlad (93,70MHz), Harlau (92,20MHz), Gheorghieni (93,00MHz), Ploiesti (95,30MHz), Varatec de Maramures(94,30MHz). Cu ajutorul lui Dumnezeu, Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant a facut ca Radio-ul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sa-si extinda aria de emisie cam in acelasi parti ale pamantului romanesc pe care le-a ajutat Sfantul Voievod: Moldova – in care sunt 11 licente de emisie, Transilvania – in care sunt 3 frecvente. Dupa cum a ajutat Transilvania construind doua biserici in Vad si Feleac, si astazi Sfantul Voievod Stefan cel Mare o ajuta in continuare prin rugaciunile sale catre Sfanta Treime pentru ca Radio Sfanta Treime sa fie un mijloc de comuniune frateasca, dincolo de Munti. Fratii de dincolo de Munti sa auda despre fratii lor crestini din Moldova; iar fratii din Moldova sa auda de ce fac ei, cum marturisesc credinta in Ardeal, cum zidesc biserici, cum desfasoara activitati misionare, filantropice, culturale. Insa, Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant a ajutat si Tara Romaneasca: la Ramnicu Sarat, Sfantul Voievod al Moldovei a construit o biserica cu hramul ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva’. Recent, tot prin rugaciunile Sfantului Voievod Stefan cel Mare, pe care le simtim ca o binecuvantare, s-a primit licenta de la Ploiesti, o frecventa foarte puternica care va acoperi aproape intreaga Tara Romaneasca.’

Comentarii Facebook


Știri recente