IPS Daniel a oficiat ieri la Manastirea Sihastria slujba de Pomenire la implinirea a 5 ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Cleopa

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat ieri, impreuna cu un sobor de 40 de preoti format din staretii din Arhiepiscopia Iasilor si parintii protopopi din judetul Neamt, slujba de Parastas la implinirea a 5 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Cleopa. Parastasul Parintelui Cleopa Ilie a fost savarsit in jurul orei 14.00 in Biserica Sfanta Teodora de la Manastirea Sihastria. Au slujit toti staretii care au participat la Sinaxa si cei 4 parinti protopopi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Dupa oficierea slujbei de Parastas, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a tinut un scurt cuvant in care a evidentiat calitatile de mare rugator si mare misionar pe care le-a avut Parintele Cleopa, aratand ca se resimte de la an la an lipsa acestuia dintre noi: ‘Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti, iubiti credinciosi si credincioase,

Am savarsit cu ajutorul lui Dumnezeu slujba de Pomenire a Parintelui nostru Arhimandrit Cleopa Ilie, care cu 5 ani in urma a trecut la viata cea vesnica fiind chemat de Mantuitorul Iisus Hristos, Imparatul cel fara de moarte, Caruia I-a slujit ani multi nu numai ca preot si mare misionar statornic, ci si ca un calugar cu deosebita viata duhovniceasca, cu viata sfanta si in acelasi timp cu multa dragoste fata de Biserica, fata de neam, fata de Ortodoxie in general, fata de fiecare om oricat ar fi fost de simplu, care a venit la chilia sa. Parintele Cleopa este pentru noi cu atat mai luminos in ceea ce priveste sufletul si lucrarea sa, cu cat trece timpul mai mult. Ii simtim lipsa foarte adesea atunci cand ne gandim la viata monahala, cand trebuie sa vedem daca ne aflam pe drumul cel bun in privinta vietii de obste din manastiri, pentru ca el era un mare sfatuitor si un mare rugator; parintele nu numai sfatuia oamenii, ci se si ruga pentru ei, ii purta in rugaciuni. De aceea, Dumnezeu il invata ca sa vorbeasca totdeauna inspirat, ii dadea mult curaj, multa incredere, multa ravna celor care erau fie indoielnici, fie ezitanti sau derutati, din pricina multimii incercarilor.

Parintele era un sfatuitor atat pentru calugari, cat si pentru maici. Retinem in mod deosebit 3 mari virtuti ale sale: 1. Prima este credinta ortodoxa binecunoscuta si aparata de el prin cunoasterea temeinica a Sfintei Scripturi si a lucrarilor teologice ale Sfintilor Parinti.

2. In al doilea rand, Parintele Cleopa ramane in memoria noastra cu chipul sau luminos de om al rugaciunii. A aratat o ravna deosebita si necontenita pentru viata liturgica. Foarte adesea isi facea pravila ore intregi, dis-de-dimineata, de la orele 04.00, si imbina rugaciunea la chilie cu participarea la slujbele bisericesti dupa posibilitati. Parintele Cleopa a aratat ca nimic nu poate inlocui rugaciunea, nici chiar studiul. Nici chiar slujirea liturgica nu poate inlocui rugaciunea particulara, dupa cum nici rugaciunea particulara nu poate fi deplina daca nu participam la viata liturgica a Bisericii. Era un mare dascal al rugaciunii, un mare traitor al rugaciunii. Foarte adesea, Parintele Cleopa talcuia invatatura despre rugaciune a Sfintilor Parinti pe care o confima cu experienta sa personala in Biserica.

3. In al treilea rand, Parintele Cleopa a aratat foarte multa dragoste parinteasca fata de vietuitorii din manastiri, fata de toti credinciosii care veneau la el sau la manastire. Desi uneori era obosit dupa ore intregi de sfatuire duhovniceasca a credinciosilor pelerini care veneau, el spunea totusi: ‘Mi-e mila de oameni pentru ca vin din departare si au nevoie de un cuvant de intarire, de un sfat bun, de o rugaciune, de un indemn.’ Acest mod de misiune statornica, stand la chilie sau in manastirea sa, dar primind ca un mare duhovnic pe cei care veneau la el, este din ce in ce mai necesar astazi. Cu cat trece timpul mai mult, cu atat simtim si mai mult lipsa lui de mare sfatuitor, de mare rugator si de om de mare ascultare in Biserica.

4. Parintele Cleopa mai avea insa un dar deosebit pe care il intalnim foarte rar, anume: pretuirea pe care o acorda preotilor de mir. L-am vazut de mai multe ori sarutand mana preotilor de mir, indiferent de varsta, daca erau mai in varsta sau daac erau mai tineri, pentru ca el respecta lucrarea sfanta a lui Hristos in fiecare preot, indiferent daca era preot de mir sau daca era preot de manastire. Parintele Cleopa nu a opus niciodata manastirea parohiei, si nici parohia manastirii, ci in baza unei traditii sanatoase, lungi, trainice si rodnice de aici din manastire. Totdeauna a infratit si a mentinut in armonie si in conlucrare misionara manastirea si parohia. El cunostea dificultatile vietii din lume, cunostea necazurile oamenilor, cunostea ispitele cu care se lupta credinciosii si preotii de mir, cunostea incercarile care exista astazi intr-o lume din ce in ce mai secularizata si stia ca toti au nevoie de un sprijin, de o incurajare, de o pretuire, de un respect deosebit. Prin aceasta, Parintele Cleopa invata indirect pe preotii de mir si pe credinciosi sa cinsteasca si mai mult manastirea. El nu pretindea o cinstire a manastirii inainte de a arata el o cinstire a credinciosilor si a preotilor de mir.

De aceea, in ziua de pomenire a trecerii sale la viata vesnica, prin aceasta slujba de parastas, noi am dorit ca sa organizam intrunirea staretilor si staretelor din Arhiepiscopia Iasilor aici la Manastirea Sihastria pentru a ne reaminti de darurile multe pe care Dumnezeu le-a dat Bisericii prin Parintele Cleopa, mai ales Bisericii noastre din aceasta parte a tarii, dar si pentru toata tara, pentru lumea ortodoxa, pentru ca a fost pretuit in toata lumea ortodoxa si de a ne incuraja stiind ca de acolo, din ceruri, el se roaga pentru noi, pentru ca orice om care s-a rugat mult pe pamant, se va ruga mult si in ceruri; si cum s-a rugat mult pe pamant pentru mantuirea multor oameni, nu numai pentru a sa proprie, asa se va ruga pentru manastirile, schiturile, parohiile si toate activitatile misionare ale Bisericii.

In acelasi timp, am dorit ca la aceasta intrunire a staretilor si staretelor din Arhiepiscopia Iasilor, sinaxa cum se numeste, sa fie prezenti si parintii protopopi din zona Neamtului, care este zona cea mai bogata in manastiri si schituri din intreaga Romanie. Prin aceasta dorim sa ne sfatuim, sa vedem ce avem de facut impreuna pentru a ramane cat mai fideli traditiei Sfintilor Parinti ai Bisericii, mari intemeietori ai monahismului si sa implinim desigur Evanghelia Mantuitorului nostru Iisus Hristos cu misiune comuna pe care parohiile, manastirile, schiturile, scolile de teologie si toate institutiile noastre cultural-misionare si filantropice-misionare o au de implinit astazi: o misiune sfanta si mare. La aceasta intrunire de astazi am incercat sa vedem si ce va insemna anul 2004 ca an de cinstire a Dreptcredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, in mod deosebit, pentru ca se implinesc, in 2004, 500 de ani de la trecerea la viaat vesnica a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant al Moldovei. Mi-aduc aminte ca Parintele Cleopa, atunci cand a fost vorba de canonizarea Dreptcredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant in anul 1992, cand a fost intrebat: ‘Ce aprere are despre aceasta canonizare?’, a spus: ‘Eu deja lucrez ca sa pregatesc slujba pentru Sfantul Dreptcredincios Voievod Stefan cel Mare al Moldovei.’ Deci, Parintele Cleopa avea pentru Stefan cel Mare si Sfant, pentru Daniil Sihastrul, pentru Teodora de la Sihla, o deosebita pretuire si o deosebita evlavie. De aceea, s-a bucurat foarte mult atunci cand au fost canonizati Stefan cel Mare si Sfant, Daniil Sihastrul, Leontie de la Radauti, Teodora de la Sihla si Ioan Iacob de la Neamt ca sfinti ai poporului roman si ai Ortodoxiei. Consideram ca Parintele Cleopa ramane peste timp un dascal si un parinte al nostru prin ceea ce a scris, prin ceea ce a daruit el ca exemplu, ca pilda a vietii sale si prin rugaciunile sale pentru noi. De aceea, rugam pe Hristos Domnul, Imparatul cel fara de moarte, sa aseze cu dreptii, in lumina sfanta, in lumina Invierii, sufletul Parintelui nostru Arhimandrit Cleopa Ilie si sa ne daruiasca si noua ravna din ravna lui pentru rugaciune, dragoste din dragostea sa pentru Biserica, dragostea parinteasca pentru toti credinciosii care asteapta de la Biserica un cuvant de intarire in credinta, de luminare pe drumul mantuirii si de ajutor in viata, mai ales atunci cand suntem confruntati cu multe incercari.

Vesnica lui pomenire!’

A urmat apoi o scurta slujba la mormantul Parintelui Cleopa, dupa care calugarii si credinciosii, prezenti in numar destul de mare, au fost invitati la masa obisnuita de parastas.

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…