IPS Daniel a oficiat astazi la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi Slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ramasitele pamantesti ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza se afla la Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ din Iasi.

Alexandru Ioan Cuza, cel care a infaptuit Unirea Principatelor Romane: Moldova si Tara Romaneasca, a trecut la cele vesnice la Heidelberg, in Germania, si a fost inmormantat langa palatul sau de la Ruginoasa in mai 1873.

Din anul 1944, cand castelul lui Cuza a fost bombardat, ramasitele pamantesti au fost duse la Curtea-de-Arges, iar dupa aceea la Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ – Iasi unde se afla si astazi.

Mai multe amanunte despre imprejurarile in care au fost aduse osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Iasi ne-a oferit Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Clement Haralam – Exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si staretul Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ din Iasi: ‘Osemintele pamantesti ale domnitorului Unirii Alexandru Ion Cuza au fost duse in refugiu inainte de Al II-lea Razboi Mondial de la castelul sau de la Ruginoasa, unde erau inhumate, la Curtea-de-Arges. Dupa Al II-lea Razboi Mondial, osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost readuse in Moldova, insa nu la castelul sau de la Ruginoasa unde isi avea mormantul si unde exista si o biserica, ca necropola. Dat fiind faptul ca domnitorul Alexandru Ioan Cuza este cel care a infaptuit Unirea cea Mica, s-a luat hotararea ca osemintele sale pamantesti sa fie asezate in biserica Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ din Iasi.’

Dat fiind faptul ca la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi se afla ramasitele pamantesti ale domnitorului Unirii celei Mici, Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat, si in prezenta Presedintelui Romaniei – Dl. Traian Basescu, o Slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La Slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza au luat parte si membri ai Guvernului Romaniei, autoritati centrale si locale.

Cu aceasta ocazie, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a : ‘Domnule Presedinte al Romaniei, inalte autoritati de stat centrale si locale, Va multumim pentu onoarea pe care ne-ati facut venind in Iasi, pentru ca impreuna, Popor si Biserica, sa aniversam 146 de ani de la o realizare deosebit de impotanta pentru viata poporului roman, si anume Unirea Principatelor Romane: Moldova si Tara Romaneasca, dar sa comemoram si pe cei care au fost fauritorii Unirii in frunte cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi are o valoare deosebit de mare din punct de vedere nu numai al ctitorilor: cei Trei Sfinti Ierarhi, Mari Dascali ai lumii si Luminatori, ci si datorita faptului ca in biserica Manastirii Sfintii Trei Ierarhi se afla osemintele a trei domnitori: Vasile Lupu – care reprezinta simbolul evlaviei poporului roman din Moldova, Dimitrie Cantemir – care este simbolul culturii si Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca – care reprezinta simbolul unitatii noastre nationale. Dorim ca darul libertatii si al unitatii sa fie cultivat in continuare. Aceasta unitate a Statului Roman a fost si o binefacere pentru Biserica; daca nu s-ar fi realizat Unirea Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca la 24 ianuarie 1859, nu ar fi avut loc nici Razboiul pentru Independenta din 1877 si dobandirea Independentei Statului Roman nou format. La putin timp dupa dobandirea Independentei nationale, si Biserica a obtinut Autocefalia. Astfel, anul acesta serbam 146 de ani de la Unirea Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca si 120 de la recunoasterea oficiala a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane. Aceasta legatura intre unitate si libertate este o binecuvantare de la Dumnezeu si este semnul unei societati umane care traieste in comuniune; aceste doua componente ale binecuvantarii dumnezeiesti nu pot fi despartite niciodata intrucat ele sunt necesare oricarei comuniuni autentice. Rugam ca Hristos Domnul sa daruiasca tuturor celor care sunt chemati ca, in mod special si deosebit, sa lucreze pentru unitatea si libertatea poporului roman, ajutor si putere multa, precum si binecuvantarea si bucuria de a simti cat de mare este darul unitatii si libertatii nationale.’

Dupa cuvantul sau de invatatura, Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a invitat pe Presedintele Romaniei – Dl. Traian Basescu, precum si pe autoritatile centrale si locale, in Sala Gotica din incinta Manastirii Sfintii Trei Ierarhi care este tot atat de istorica ca si manastirea, intrucat in aceasta sala a avut loc in anul 1642 Sinodul Ortodox de la Iasi care a definivat Marturisirea de credinta a Mitropolitului Kievului de origine romana Petru Movila, care a fost trecut in randul Sfintilor.

Comentarii Facebook


Știri recente