IPS Daniel a fost prezent astazi in Elvetia la inmormintarea medicului Paul Gabriel Van Saanen.

Medicul Paul Gabriel Van Saanen a fost unul dintre cei mai importanti sustinatori ai operei medicale si filantropice a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Medicul elvetian de origine romana Paul Gabriel Van Saanen este descendent dintr-o veche familie olandeza. Bunicul sau a fost adus in Romania de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care i-a oferit o importanta functie administrativa.

In 1970, dupa ce a absolvit studiile de Medicina la Bucuresti, Paul Van Saanen s-a stabilit in Elvetia, unde s-a remarcat pe plan profesional. Incepand cu anul 1990, domnia sa a initiat un larg program umanitar, in colaborare cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Prin contributia sa au fost realizate Cabinetul Medical ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ de langa Catedrala Mitropolitana si Sectia de Radiologie a Cabinetului Stomatologic ‘Sfantul Pantelimon’.

Tot Dr. Van Saanen a fost cel care a ajutat consistent Centrul de Diagnostic si Tratament ‘Providenta’, aflat acum in ultima faza a dotarii cu aparatura medicala.

Astazi a avut loc, in jurul orelor 14.00, in Elvetia, inmormantarea medicului elvetian de origine romana Paul Gabriel Van Saanen in varsta de numai 54 de ani. Acest moment a fost marcat si prin prezenta Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care se afla acolo de mai multe zile la o conferinta, impreuna cu un sobor de preoti slujitori de la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

La Biserica ‘Sfantul Pantelimon’ din Iasi s-a savarsit astazi slujba de pomenire a medicului Paul Gabriel Van Saanen. La parastas a slujit un sobor de preoti in frunte cu Parintele Arhimandrit Clement Haralam, Exarh al Manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor. De asemenea, a fost prezent Parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. La sfarsitul slujbei, Parintele Arhimandrit Clement Haralam a vorbit despre personalitatea medicului Van Saanen, amintind de ajutorul substantial pe care l-a oferit institutiilor medicale din Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente