IPS Antonie – Mitropolitul Ardealului sarbatoreste astazi ziua onomastica.

Inalt Prea Sfintitul Antonie – Mitropolitul Ardealului isi sarbatoreste astazi ziua ocrotitorului si patronului sau spiritual.

Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Antonie al Ardealului este unul dintre cei mai cunoscuti teologi si ierarhi contemporani.

Nascut in anul 1926, Inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala – Mitropolitul Ardealului a studiat Teologia la Bucuresti si Cluj, si si-a luat Doctoratul la Institutul Teologic din capitala.

A fost tuns in monahism la Manastirea Prislop in anul 1949, iar apoi a indeplinit diferite sarcini administrative si didactice in Manastirile Slatina, Rasca si Dragomirna.

A fost condamnat de doua ori la detentie politica, fiind acuzat de activitate anticomunista. Dupa ce a stat in inchisoare intre 1954 si 1956, autoritatile nu i-au mai permis sa vietuiasca in vreo manastire.

A revenit in clerul activ abia in anul 1968, iar ulterior a beneficiat de mai multe stagii de specializare in Teologie si Filosofie in Marea Britanie.

In anul 1970, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales Episcop Vicar Patriarhal, iar 10 ani mai tarziu, in 1980, a fost inscaunat ca Episcop al Buzaului.

Pe data de 10 ianuarie 1982 a fost ales Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului, calitate in care a reprezentat Biserica ortodoxa Romana la nenumarate evenimente ecumenice si teologice internationale.

Inalt Prea Sfintitul Antonie – Mitropolitul Ardealului este Membru de onoare al Academiei Romane si al Academiei de Stiinte din Chisinau.

Cu ocazia sarbatoririi zilei onomastice a Inalt Prea Sfintitului Antonie, Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei i-a trimis Mitropolitului Ardealului un calduros mesaj de felicitare.

Comentarii Facebook


Știri recente