IPS Andrei va oficia Paraclisul Maicii Domnului și Parastasul la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia

Duminică, 9 august 2009, la împlinirea a 408 ani de la moartea lui Mihai Viteazul, IPS Andrei va oficia de la ora 18.00, Paraclisul Maicii Domnului și slujba Parastasului pentru Voievodul român, la biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia, unde este paroh Părintele Florin Botezan. Ierarhul nostru va fi însoțit de Părintele Protopop Niculiță Pascu.

Programul slujbelor de la această biserică este următorul: de la ora 8.00 la se va oficia Utrenia, iar de la ora 9.30 Sfânta Liturghie, la care va participa protopsaltul Vasilios Nonis din Atena și grupurile psaltice din Transilvania: „Lumină lină” din Alba Iulia, „Sf. Ioan Damaschin” și „Sf. Cosma Melodul”. Aceleași grupuri împreună cu protopsaltul grec vor da răspunsurile și seara la Paraclis și parastas.

Radio Reîntregirea va transmite în direct, joi 9 august 2009, începând cu ora 18.00, slujba Paraclisului și a Parastasului de la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Actuala bisericuță din lemn ridicată în perioada 1988 – 1992 se află pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe și a Catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul în anul 1597.

Mitropolia Ortodoxă din Alba Iulia a devenit, așa cum scrie marele nostru istoric Nicolae Iorga, ‘cel mai trainic si mai de folos așezământ al neamului nostru de peste muți’ și a avut adevărați părinți spirituali si oameni de cultură, printre care amintim: Teoctist, Dosoftei, Ghenadie II, Sfintii Mărturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici (pomeniti la 24 aprilie), Simion Stefan, Ghenadie III, Daniil, Iosif Budai, Ioasaf, Sava III, Varlaam, Teofil, Atanasie si alții. Aici au cunoscut lumina tiparului ‘Evanghelia cu învățătură’ (1461), ‘Psaltirea'(1651), Bucoavna (1699- primul abecedar tipărit în limba română) si cel mai de seamă – ‘Noul Testament de la Bălgrad’ din anul 1648 – tipărit la inițiativa mitropolitului cărturar Simion Ștefan.

Catedrala Mitropoliei nu s-a păstrat fiind dărâmată în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea bisericii ortodoxe Maieri II din Alba Iulia.

Biserica Memorială Mihai Viteazul are hramul Sfânta Treime și din 26 noiembrie 2006 a primit și cel de-al doilea hram: Sfântul Siluan Athonitul. Tot din același an biserica are binecuvântarea de a adăposti mai multe sfinte moaște: Sf. Siluan Athonitul, Sf. Ierarh Nectarie din Eghina, Sf. Mucenic Ioan Rusul, Sf. Mare Mucenic Haralambie, Sf. Mare Mc. Gheorghe, Sf. Mare Mc. Ecaterina, Sf. Mucenici Prov, Tarah și Andronic, Sf. Mucenici de la Hozeva, Sf. Prunci uciși de Irod ș.a.

Din 1998 este biserică parohială păstorită de Părintele Florin Botezan, cadru didactic la Facultatea de Teologie și la Seminarul Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia.

Sursa: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente