IPS Andrei va fi întronizat de Patriarhul României în Catedrala din Cluj-Napoca: Clujenii își primesc astăzi noul mitropolit

Astăzi, 25 martie, are loc ceremonia de întronizare a Înalt Preasfințitului Părinte Andrei Andreicuț ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala mitropolitană cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’ din municipiul Cluj-Napoca. În cele ce urmează aflăm de la arhipăstorul clujenilor câteva gânduri, la început de drum, despre prioritățile misionare în noua slujire de mitropolit la care a fost chemat.

Înalt Preasfinția Voastră, cum trăiți acest moment în care Biserica v-a chemat la slujirea de mitropolit?

E foarte greu de exprimat în câteva cuvinte sumedenia de simțăminte pe care le am în suflet acum. E o nouă slujire la care, prin voia Domnului, mă cheamă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Sfântul Sinod. Voi încerca să o împlinesc cât mai bine, după puterile mele, cu ajutorul milostivului Dumnezeu. Nu vreau să fac promisiuni pe care poate nu le voi putea împlini, dar, cu toată râvna, vin la Cluj-Napoca și voi continua misiunea făcută de Înalt Preasfințitul Bartolomeu, încercând ca împreună cu clerul și credincioșii de aici să ne apropiem de Hristos, pentru ca viața eparhială să fie ‘o viață nouă în Hristos, condusă de Duhul Sfânt’.

Mitropolitul Bartolomeu a lăsat în testamentul său unele lucrări pe care le dorea împlinite de cel care îi va urma în scaunul mitropolitan. Le veți împlini?

Sigur, dorința noastră este să le împlinim integral. În testament sunt câteva puncte foarte importante și limpezi. Misiunea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu trebuie continuată. Se va continua pictura din catedrală, voi sprijini îndeaproape proiectele Fundației ‘Bartolomeu’, pentru ca toate activitățile desfășurate în cadrul ei să se dezvolte spre folosul clujenilor și al întregii Biserici. Vom continua misiunea mediatică prin Radio ‘Renașterea’.

Implicarea în ajutorarea celor mai năpăstuiți și necăjiți

Care considerați a fi prioritățile administrative ale mitropoliei în fruntea căreia veți păstori?

După ce vom începe aici slujirea și mă voi acomoda cu exigențele locale, vom putea stabili mai ușor care sunt prioritățile. Vin totuși dintr-o zonă în care am rânduit cu multă grijă activitatea socială și cred că, în funcție de contextul eclesial și social din împrejurimile Clujului, voi încerca să continuăm pe această linie pentru că Biserica, după cuvântul Domnului Hristos, trebuie să se implice în ajutorarea celor mai năpăstuiți și necăjiți dintre noi. Cum se va întâmpla concret acest lucru, vom hotărî împreună cu părinții și membrii Adunării Eparhiale din Cluj, după ce vom vedea care sunt urgențele în plan social în momentul de față.

‘Mijloacele misionare trebuie adaptate în funcție de realitățile locale’

Credeți că nevoile pastoral-misionare din această parte de țară sunt aparte față de restul țării?

Fiecare loc își are specificitatea lui. Cu atât mai mult Clujul, care este o mare metropolă, capitala Transilvaniei, își are specificitatea lui. Cred că în funcție de realitățile locale trebuie adaptate și mijloacele misionare. Clujul este un oraș important, cu multe facultăți. Pe tărâm cultural, artistic, avem aici Opera, Teatrul și multe alte instituții de cultură. Biserica nu poate să rămână izolată de nici una din marile activități culturale. Este foarte important ca Biserica să fie în dialog cu toate componentele societății, pentru că Biserica este ‘Trupul lui Hristos’, care-i cuprinde pe toți cei botezați, mai mult sau mai puțin practicanți.

Mitropolitul Bartolomeu a lăsat o moștenire culturală deosebită; este un motiv de a continua ceea ce există, sau o să vă îndreptați atenția spre alte domenii ale vieții bisericești? Ca profesor de teologie, considerați învățământul teologic prioritar în misiunea Înalt Preasfinției Voastre?

Continuăm ceea ce există! Dacă vom constata că ceva mai trebuie pus la cale, în funcție de nevoile contemporane, vom interveni. Cred că misiunea prioritară este slujirea oamenilor cu ajutorul clerului, pentru a-i conduce ferm pe calea mântuirii. Învățământul teologic este un aspect important al misiunii învățătorești. Școala teologică este foarte importantă, pentru că ea formează preoți pentru vremurile următoare.

Care credeți că este rolul Bisericii, în general, și al unui ierarh în mod special, în contextul public actual, în care dialogul joacă un rol important?

Rolul Bisericii, pe lângă cel de a mântui oamenii, este acela de a aduce mângâiere, pentru că marea majoritate a oamenilor au probleme și au nevoie de mângâiere sufletească. Rolul slujitorului la altar și al ierarhului este să-și facă foarte bine misiunea, și ‘de rugă’, și ‘de fugă’. Să fie și rugător, dar să fie și un om de acțiune, pentru că cele două se sprijină reciproc: rugăciunea cu fapta bună merg mână în mână.

‘Mă întorc la Cluj cu experiență de viață și cu dorul de a face misiune’

Ați vorbit în cuvântul de prezentare din ziua alegerii în Sala ‘Europa Christiana’ a Palatului Patriarhiei despre faptul că o să vă preocupați în mod special de pastorația tinerilor. De ce și cum se va întâmpla acest lucru?

Da, pentru că ei sunt Biserica de mâine. Acum voi vedea la Cluj, după ce mă familiarizez cu instituțiile locale, modul de concretizare a acestei lucrări. Dar, pentru a fi alături de tinerii noștri, voi purta grijă în mod deosebit de Facultatea de Teologie Ortodoxă, de ASCOR și de alte formațiuni creștine ale tineretului care întreprind diverse activități misionar-educative.

Cum credeți că vă vor primi clujenii și cu ce gând îi lăsați pe credincioșii și clerul din Alba Iulia?

Nădăjduiesc că mă vor primi bine, pentru că prima perioadă din viața mea ca slujitor al Domnului am petrecut-o aici. Mă întorc cu dorul de a face misiune; atunci eram tânăr, acum am experiență de viață: sunt mai realist și mai convins că numai cu ajutorul lui Dumnezeu, prin împletirea lucrării clerului cu a credincioșilor, putem face lucruri mari. Mă întorc la Cluj cu dorul de a face misiune.

De drept-credincioșii ortodocși din Alba și de preaiubitul cler de acolo mă despart cu tristețe, pentru că sunt legat cu multe fire sufletești de ei…

(Interviu publicat în ‘Ziarul Lumina din data de 25 martie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente