IPS Adrian Hritcu implineste astazi varsta de 80 de ani

IPS Adrian Hritcu, fost arhiepiscop al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Occidentala, sarbatoreste astazi varsta de 80 de ani. IPS Sa este originar din satul Stiubieni, judetul Botosani, si s-a nascut la data de 22 februarie 1926. A intrat in monahism la Manastirea Neamt, iar intre anii 1959 – 1973 a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor. In anul 1982 a fost ales arhiepiscop al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Occidentala, demnitate in care a slujit Biserica pana in anul 1990. Amanunte despre viata IPS Adrian Hritcu ne-a oferit parintele arhimandrit dr. Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘IPS Arhiepiscop Adrian s-a nascut in localitatea Stiubieni, judetul Botosani, in urma cu 80 de ani. Am bucuria si mandria sa fiu consatean cu IPS Sa, il cunosc indeaproape, ii cunosc familia. S-a nascut intr-o familie modesta. A fost un copil foarte talentat. Mama mea a fost colega de clasa cu IPS Adrian si imi povestesc oamenii care au trait acele timpuri ca avea o voce extraordinara si, de asemenea, canta in strana in chip maiestru. A plecat de tanar la Manastirea Neamt, dupa ce a facut armata si aici a urmat cursurile Seminarului Teologic, a fost hirotonit diacon si apoi preot, a fost cativa ani staret la Manastirea Slatina din judetul Suceava si pentru scurta vreme la Manastirea Durau, din judetul Neamt. Mitropolitul de atunci Iustin Moisescu, viitorul patriarh al Romaniei, l-a chemat la Iasi unde a fost vreme indelungata exarh al manastirilor. Mai tarziu, a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, dupa moartea vrednicului de pomenire episcop Irineu Craciunas’.

Parintele arhimandrit dr. Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a spus ca IPS Adrian Hritcu a pastrat legatura cu oamenii din satul natal, chiar si dupa ce a plecat in Franta pentru a sluji in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Occidentala: ‘Dupa plecarea Sa la Paris, ca episcop vicar si mai tarziu ca arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si Occidentala, IPS Sa s-a interesat totdeauna de bunul mers al parohiei Stiubieni. In calitatea aceasta de ctitor al bisericii din Stiubieni, dupa moartea neasteptata in 1986 a parintelui Emilian Moruz, lucrurile n-au mers intotdeauna foarte bine si modul dorit de arhiepiscopul Adrian, insa a continuat sa se intereseze de bunul mers al parohiei si aproape in fiecare an, in concediu, cand a revenit in tara, IPS Sa a revenit in Stiubieni, a slujit in biserica si a facut de fiecare data pomenirea parintilor Sai, pentru care are un respect deosebit, aproape un cult. Dupa revolutie, el s-a retras din aceasta responsabilitate de arhiepiscop, si datorita varstei, si datorita noilor realitati, noului dimanism pe care l-a luat viata bisericeasca atat in tara, cat si in diaspora romaneasca europeana, iar acum, la 80 de ani, consatenii Sai din Stiubieni sunt foarte bucurosi si il asteapta cu mult drag si in vara aceasta’.

PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, l-a cunoscut pe IPS Adrian Hritcu la Paris, in anul 1991. PS Ioachim Bacauanul ne-a vorbit despre personalitatea IPS Adrian Hritcu si despre pretuirea pe care i-o arata toti cei care il cunosc indiferent de nationalitate sau confesiune: ‘L-am cunoscut in 1991, cand IPS Mitropolit Daniel m-a trimis sa-mi aprofundez studiile de teologie la Institutul ‘Sf. Serghie’ de la Paris. El a ramas in acceptiunea preotilor din Occident si a credinciosilor romani si nu numai, ca un chip autentic de ierarh. IPS Arhiepiscop Adrian este duhovnicul multor preoti din Occident, multor calugari, precum si al multor credinciosi, intelectuali romani, dar si din alte confesiuni vin si dialogheaza, stau de vorba cu IPS Sa, care are o bogata experienta misionara si pastorala si, de aceea, el are o calitate de smerenie, fiind un rugator. Cand s-a retras din viata misionara a Bisericii a devenit ‘arhiepiscop emerit’. Cuvantul acesta i se potriveste de minune, pentru faptul ca este si un prudent si un prevazator, cu un discernamant selectiv de exceptie si aceasta ii da o aliura cu totul aparte’.

Comentarii Facebook


Știri recente