Invitați de marcă în cadrul atelierului de formare de la Miclăușeni

În cadrul atelierului de formare pentru preoții recent hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor, desfășurat la Centrul Social-Cultural ‘Sfântul Ilie’ din Miclăușeni, zilele trecute au susținut seminarii pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași și profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, pr. lect. dr. Jean Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Iași.

‘Programul de inițiere și formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor’, organizat la Miclăușeni de Sectorul Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de formare și inovare dezvoltat în parteneriat cu Fundația ‘Varlaam Mitropolitul’ și cu Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, continuă. Sâmbătă, 1 august, au avut loc atelierele susținute de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, care a vorbit despre duhovnicie și ucenicie. În cadrul primei sesiuni de discuții, care a avut tema ‘Taina Sfintei Spovedanii – vindecare și formare duhovnicească’, părintele consilier a arătat, printre altele, care sunt limitele ascultării de duhovnic, în ce condiții duhovnicul poate fi schimbat, cum trebuie să fie pregătirea înainte de spovedanie, ce este dependența de duhovnic, care este raportul dintre prietenie și duhovnicie, care trebuie să fie frecvența spovedanei și care sunt efectele lipsei duhovnicului, ce ispite pot apărea în cazul duhovnicului și cum poate fi dobândit discernământul duhovnicesc. În sesiunea a doua, pr. Constantin Sturzu a enumerat o serie de repere după care duhovnicii pot să se ghideze în activitatea lor, cum ar fi faptul că Biserica este, după spusa Sfântului Ioan Gură de Aur, ‘spital, nu tribunal’, că fiecare penitent trebuie abordat diferențiat, că spovedania este o taină prin care omul pătrunde din ce în ce mai profund în zone ale sufletului, că ținta duhovniciei este îndumnezeirea omului, că aplicarea canoanelor trebuie să se facă nu ad literam, ci după o evaluare a situației fiecărui penitent în parte, că Sfânta Împărtășanie este necesară creșterii duhovnicești și că exemplul propriu al duhovnicului ajută cel mai mult la despătimirea ucenicului.

Duminică, 2 septembrie, toți preoții participanți la atelierul de formare de la Miclăușeni au slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pângărați, cuvântul de învățătură fiind rostit de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. După oficierea Sfintei Liturghii, arhim. Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați, a adresat o serie de sfaturi preoților prezenți, după care aceștia s-au întâlnit cu poetul creștin Marius Iordăchioaia, cu care au discutat despre condiția omului în secolul al XXI-lea. În după-amiaza aceleiași zile, tinerii preoți au vizitat Mănăstirea Horaița și Mănăstirea Bistrița.

Luni, după oficierea slujbei Utreniei și a slujbei Sfintei Liturghii, cei 20 de preoți prezenți la atelierul de formare au participat la seminarul prezentat de pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași și profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, care, abordând tema ”Biserica dinlăuntru’ și ‘Biserica dinafară’: două ipostaze ale slujirii preoțești’, a arătat că deși există o singură Biserică, ea poate fi văzută în două moduri: ‘Biserica dinlăuntru’, care reprezintă natura umană – ca biserică și persoana – ca ‘preot’, în ea, și ‘Biserica dinafară’, care reprezintă manifestarea religiozității interioare. După-amiază, a urmat atelierul de facilitare susținut de pr. lect. dr. Jean Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, care a prezentat exemple practice privind ‘Ipostazele slujirii preoțești în comunitatea parohială: catehet, duhovnic, cuminecător, animator, administrator’.

Azi, la Miclăușeni, este așteptat IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Ziua de marți a debutat cu slujbele Utreniei și Sfintei Liturghii, oficiate în paraclisul ‘Sfânta Macrina’ al Mănăstirii Miclăușeni, după care, în Sala mare a Palatului Sturza al Centrului Social-Cultural ‘Sfântul Ilie’ – Miclăușeni, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a susținut mai multe ateliere în care a vorbit despre ‘Lectio divina – recuperarea unei Tradiții demult uitate’, despre ‘Cine sunt eu?’, precum și despre regulile unui pelerinaj reușit.

În prima parte a prelegerii susținute în cadrul seminarului despre studiul biblic, arhim. Hrisostom Rădășanu a arătat importanța citirii Sfintei Scripturi, văzută ca o întâlnire cu Dumnezeul Cel Viu: ‘în icoanele Răsăritului și nu numai, Mântuitorul Iisus Hristos este tot timpul reprezentat ținând în mâini o carte, întrucât, pentru noi El este Cuvântul lui Dumnezeu. Această carte, care este Sfânta Scriptură, este reprezentată în iconografie în dreptul inimii Domnului Hristos, semn că El o prețuiește și dovadă că El ne-a dat această carte pentru a ne întâlni cu Dumnezeu’. În continuare, părintele arhimandrit a vorbit despre metoda citirii Sfintei Scripturi în comun, cunoscută în Occidentul latin ca ‘lectio divina’, originară din Răsăritul secolelor III-IV, arătând care sunt pașii ce trebuie urmați în desfășurarea acestei metode. Invitatul a arătat că locația unde se va citi Sfânta Scriptură în comun, a preotului cu enoriașii, ar trebui să fie naosul bisericii, cu o candelă în mijloc, că citirea textului sacru trebuie făcută în genunchi și trebuie precedată de rugăciune, că fiecare pasaj biblic trebuie citit de mai multe ori, urmat de meditare și de cântărirea sensurilor diferite ale cuvintelor, că toți cei prezenți sunt invitați să vorbească, că trebuie căutate situații practice și mărturii ale participanților în care textul Scripturii poate fi aplicat, că lecturile de genul acesta trebuie făcute pe categorii de vârstă, că este recomandat ca după un moment în care oamenii își exprimă dorința de a se vindeca prin citirea cuvântului, preotul să rostească o rugăciune de binecuvântare și de încurajare pentru neputința și scăderea fiecăruia. Apoi, preoții participanți au aplicat metoda ‘lectio divina’ la mai multe texte scripturistice și au evaluat rezultatele obținute în urma acesteia.

În atelierul referitor la regulile de aur ale pelerinajului, părintele arhimandrit a spus că preotul trebuie să fie prezent în mijlocul credincioșilor lui într-o astfel de activitate, că tinerii nu trebuie să lipsească, că pelerinajul trebuie să conțină obligatoriu cel puțin o participare la Sfânta Liturghie și o întâlnire cu un duhovnic, că trebuie vizitate și alte obiective turistice în afară de mănăstiri. Ziua s-a încheiat cu rostirea în comun a rugăciunilor de seară în paraclisul Palatului Sturdza.

Miercuri, 5 septembrie, au urmat atelierele susținute de maica Siluana, în care, prin completarea unor teste și a unor chestionare de atitudini existențiale, preoții participanți au problematizat impactul în relațiile de familie al atitudinilor de viață și al rolurilor în relații învățate în primii șase ani de viață, cât și importanța conținuturilor inconștiente și subconștiente moștenite de la părinți și strămoși în viața omului și a familiei sale. În continuare, după identificarea traumelor moștenite, monahia Siluana a vorbit despre terapia oferită de Biserică în aceste cazuri.

Azi, la Centrul Social-Cultural ‘Sfântul Ilie’ din Miclăușeni este așteptat Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le va vorbi participanților despre ‘Parohia, spațiul slujirii și al mânturii’. După cum ne informează Ziarul Lumina, vineri, 7 septembrie, Înalt Preasfinția Sa va săvârși, împreună cu preoții prezenți la atelierul de formare, slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Miclăușeni.

Comentarii Facebook


Știri recente