Învierea Domnului în Arhiepiscopia Sibiului

Câteva mii de sibieni au venit la Catedrala mitropolitană din centrul orașului, la miezul nopții de Înviere, pentru a primi Lumina Sfântă din Ierusalim. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, informează „Ziarul Lumina”.

După împărțirea Sfintei Lumini în fața altarului, catedrala a fost înconjurată de preoți și credincioși, iar slujba Învierii a fost oficiată pe o scenă amenajată pe treptele lăcașului de cult. IPS Mitropolit Laurențiu a citit scrisoarea pastorală adresată clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Sibiului, după care rugăciunea a continuat în biserică, prin Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie. În cadrul Liturghiei, ierodiaconul Emilian Man a fost hirotonit ieromonah pentru Catedrala mitropolitană. Zeci de credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final au fost sfințite darurile de pâine și vin, aduse de câteva familii, și împărțite mai apoi credincioșilor.

IPS Laurențiu le-a transmis credincioșilor binecuvântările și felicitările cuvenite la această mare sărbătoare. ‘Am primit binecuvântarea lui Dumnezeu în această măreață zi, purtând în mână această Lumină Sfântă, care exprimă credința noastră. Ea reînvie mereu și ne dă putere. Să încercăm să privim spre ea și să preluăm de acolo harul pe care Dumnezeu l-a trimis din Cer și ni-l trimite mereu. Urmează o săptămână de bucurie, numită Săptămâna Luminată, și până la Înălțarea Domnului ne exprimăm bucuria prin salutul creștinesc ‘Hristos a înviat’, la care primim răspunsul ‘Adevărat a înviat’. Să nu ne rușinăm să-L mărturisim pe Hristos Cel înviat, pentru că a murit și a înviat pentru ca și noi să înviem la sfârșitul veacurilor’, a spus ÎPS Mitropolit Laurențiu.

Marșul Învierii în centrul Sibiului

Toți preoții din Sibiu au venit la Catedrala mitropolitană din Sibiu pentru a oficia slujba Vecerniei din Duminica Paștilor, numită și a doua Înviere, împreună cu Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Enoriașii parohiilor sibiene au venit cu icoana Învierii și prapuri, umplând lăcașul de cult. Evanghelia de la slujbă a fost citită de preoți, în 12 limbi, exprimând unitatea în credință și universalitatea mesajului evanghelic.

La finalul slujbei, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat sensurile duhovnicești ale procesiunii din Duminica Paștilor, organizată prin centrul vechi al orașului.

‘Am rânduit ca în această Duminică Sfântă să realizăm această procesiune, ieșind din biserică și vestind cetății că Mântuitorul a înviat. Am dorit ca această manifestare să fie a comuniunii depline, a tuturor preoților care slujesc în cetatea Sibiului. Suntem împreună acum, în acest pelerinaj, în această manifestare a bucuriei, pentru ca ea să fie împărțită tuturor și să fie statornică în viața noastră’, a spus IPS Laurențiu.

A urmat procesiunea Învierii, la care au participat sute de credincioși, înfruntând ploaia și vremea friguroasă. Cântările Învierii au răsunat pe străzile din vechea cetate a Sibiului, vestind tuturor marea minune a creștinătății. Procesiunea din Duminica Paștilor, la care participă toți preoții din Sibiu, a devenit o tradiție și adună an de an tot mai mulți credincioși.

Sfințirea bisericii din cartierul brașovean Tractorul

În a doua zi de Paști, Înalt Preasfințitul Laurențiu a poposit la Brașov, în cartierul Tractorul, unde a sfințit Biserica ‘Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir’ și ‘Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi’. Lăcașul de cult a fost construit în perioada 1994-2008, având un paraclis amenajat la demisol, unde s-au oficiat slujbele religioase până acum. Aflat la stadiul amenajărilor interioare, biserica oferă un spațiu liturgic generos pentru numeroșii credincioși.

IPS Laurențiu a fost întâmpinat cu garda de onoare a Jandarmeriei Brașov, iar tinerii au îmbrăcat veșmintele populare specifice zonei.

Lăcașul de cult a fost târnosit cu apă sfințită și Sfântul și Marele Mir, iar Sfânta Masă a fost împodobită și sfințită. În piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște, credincioșii având posibilitatea la sfârșit să intre și să se închine noului altar sfințit.

Un alt eveniment de la slujba din biserica brașoveană a fost hirotonia în treapta diaconiei a teologului Sebastian Floroiu.

În cuvântul de învățătură, IPS Laurențiu le-a explicat pe larg credincioșilor simbolistica ritualurilor liturgice de la sfințirea bisericii și a vorbit despre arătările minunate ale Mântuitorului, după Înviere, relatate de Evangheliile din Săptămâna Luminată. ‘Mântuitorul a apărut acum, în fața ucenicilor, în chip minunat, așa cum a ieșit prin piatra pecetluită. El, cu Trupul omenesc îndumnezeit, n-a mai avut nevoie să bată la ușă, ci a intrat prin ușile încuiate și le-a dat lor cea mai importantă binecuvântare, prin formula: ‘Pace vouă!’. Această formulă a fost preluată de Biserică și a fost transformată în binecuvântare continuă’, a subliniat Părintele Mitropolit.

Pr. Răzvan Petru Timofte a fost hirotesit iconom stavrofor, ca răsplată pentru activitatea misionară în parohie, iar Adunarea și Consiliul parohiale, precum și principalii ctitori și binefăcători au primit acte de cinstire. Mulțumirile celor doi parohi s-au materializat printr-un dar oferit ierarhului, un epitrahil și un omofor arhierești.

Binecuvântări de biserici

Biserica Parohiei Turnișor II din Sibiu a fost binecuvântată în sâmbăta Paștilor de IPS Mitropolit Laurențiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Lucrările de construcție s-au finalizat recent, astfel încât slujba din noaptea Învierii s-a putut oficia în lăcașul de cult zidit lângă paraclisul provizoriu al parohiei sibiene.

A doua biserică binecuvântată în sâmbăta Paștilor de Mitropolitul Ardealului a fost cea zidită recent în localitatea Bradu, din apropierea Sibiului.

Comentarii Facebook


Știri recente