Învățământul teologic universitar, în dezbatere la Mănăstirea Nicula

La Mănăstirea Nicula din județul Cluj s-a deschis, ieri, 25 septembrie 2012, Congresul național al facultăților de teologie ortodoxă din Patriarhia Română. La eveniment au fost prezenți și Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, informează Ziarul Lumina.

Evenimentul care se desfășoară în perioada 24-26 septembrie 2012 la Mănăstirea Nicula a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată de IPS Mitropolit Andrei, în biserica mănăstirii.

A urmat o sesiune festivă ce a avut loc în amfiteatrul Centrului de Studii Patristice ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’, inaugurat în aceeași zi. În cadrul acestei sesiuni inaugurale, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat mesajul Patriarhului Daniel. IPS Andrei a vorbit despre responsabilitatea dascălului în educarea tânărului din ziua de azi. A urmat, apoi, intervenția acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj-Napoca, cea a președintelui Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. Ioan Chirilă, și a ministrului educației, Ecaterina Andronescu.

Pe parcursul celor trei zile au loc discuții și prezentări de referate ce își propun să ofere participanților o imagine reală asupra stării învățământului teologic universitar românesc. De asemenea, se vor căuta soluții la diverse probleme precum: vocația teologului, pregătirea lui duhovnicească, dar și dezvoltarea personală și profesională a studenților teologi. Concluziile și propunerile întâlnirii vor fi formulate într-un document final, care va fi adoptat de toți reprezentanții facultăților de teologie prezenți la acest congres și care va fi înaintat spre aprobare Sfântului Sinod, la proxima ședință de lucru.

Inaugurarea Centrului ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’

Cu ocazia deschiderii oficiale a Congresului național al facultăților de teologie ortodoxă din Patriarhia Română, IPS Mitropolit Andrei a sfințit Centrul de conferințe și studii patristice ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’ de la Mănăstirea Nicula. Au participat la eveniment decanii facultăților de teologie ortodoxă din țară, academicieni și oameni de cultură, oficialități naționale și județene. Înființarea centrului de studii patristice a aparținut vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. Piatra de temelie a fost pusă în toamna anului 2004, de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic.

Centrul este construit după cele mai înalte standarde de calitate și are, pe lângă generosul amfiteatru care găzduiește lucrările Congresului facultăților de teologie, o bibliotecă bine organizată, cabinete, săli de curs, dar și spații de cazare.

Acest centru de conferințe și studii patristice de la Mănăstirea Nicula își propune să ofere tinerilor teologi și cercetătorilor români șansa de a aprofunda teologia Sfinților Părinți ai Bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente