Învățăm de la orb cât de importantă e credința

În Duminica a XXXI-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reședința patriarhală.

În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a tâlcuit pericopa despre vindecarea orbului din Ierihon, care s-a citit la Sfânta Evanghelie.

Deși scurtă ca text, Evanghelia citită ieri în întreaga Biserică Ortodoxă este plină de înțelesuri duhovnicești. Patriarhul României a arătat că Iisus, înconjurat fiind de mulțime, mergea spre Ierihon pentru a săvârși acolo o altă schimbare a unei vieți, pe cea a lui Zaheu Vameșul, care, deși vedea cu ochii trupului, era orbit de lăcomie și avea nevoie de o altă vedere a vieții, o vedere duhovnicească. „Cel care nu vedea cu ochii trupului însă, orbul de la marginea drumului, înainte de a intra Iisus în Ierihon, a avut o vedere duhovnicească a unei simțiri prin credință, că Iisus Nazarineanul este singurul care îl poate vindeca. De aceea, când striga „Iisus, fiul lui David, fie-ți milă de mine!”, nu-i cerea nici bani, nici hrană, ci îi cerea ceea ce numai Iisus îi putea da, vederea”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Din orb cerșetor, Hristos l-a făcut misionar mărturisitor

Iisus știa că orbul care avea să fie vindecat va merge apoi după El, slăvind pe Dumnezeu, de aceea, în mod surprinzător, Mântuitorul nu merge spre el, spre marginea drumului, ci poruncește ca să fie adus orbul la El, în mijlocul drumului, ca apoi orbul să îl urmeze pe același drum. „Învățăm de la acest orb, care cere vindecarea, cât de importantă este credința. Dar credința lui nu este o simplă convingere intelectuală, ci este și o simțire duhovnicească a prezenței lucrărilor lui Dumnezeu în Iisus din Nazaret.

Acest orb din Ierihon ne ajută să ne întărim duhovnicește și devine un dascăl pentru noi. Pe lângă o credință puternică, descoperim la el virtutea mare a recunoștinței, a mulțumirii aduse lui Dumnezeu pentru binefacerea făcută lui prin Iisus Hristos. Foarte adesea oamenii, după ce și-au rezolvat o problemă, uită de Dumnezeu, dar orbul vindecat ne învață că trebuie să slăvim pe Dumnezeu în tot timpul și în tot locul, nu numai acasă, pe ascuns, ci și de față cu lumea. Astfel, dintr-un orb cerșetor, Hristos Domnul a făcut un misionar mărturisitor”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Evanghelia ne mai arată, potrivit Preafericirii Sale, că Mântuitorul Iisus Hristos nu consideră boala o fatalitate. Fiind milostiv, Iisus s-a oprit din drum și nu a considerat boala o normalitate și nici o fatalitate, ci consideră că sănătatea este starea firească a omului. „Văzând credința acestui om, o credință cultivată prin suferință, Mântuitorul îl vindecă.

Deci Evanghelia ne arată că nu trebuie să fim indiferenți față de suferința oamenilor. Ea ne cheamă la milostenie, la o grijă deosebită față de cei suferinzi, la o alinare a suferinței celor care nu văd sau nu se pot mișca, a celor care nu se pot deplasa, a celor care nu se pot îngriji pe ei înșiși. Să fim sensibili la suferința celor care au nevoie de ajutorul nostru!”, îndeamnă Preafericitul Părinte Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente