Întrunirea Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală la Patriarhia Română

În Sala „Conventus” din Palatul Patriarhiei s-au întrunit ieri membrii Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, în cadrul unei conferințe cu tema „Renașterea spiritului de întrajutorare și solidaritate – către o dezvoltare rurală durabilă”. Evenimentul se desfășoară pe durata a două zile, 31 octombrie și 1 noiembrie, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează Ziarul Lumina.

Sintagma „unde-s mulți puterea crește” își găsește o nouă arie de aplicabilitate în cadrul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală (RNDR), care dorește să informeze oamenii din zona rurală, precum și alte instituții și structuri care au legătură cu lumea satului despre importanța asocierii și elaborării unei economii agricole bazate pe principiile tradiționale de solidaritate și întrajutorare. La conferința organizată de Patriarhia Română și Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) participă câte doi reprezentanți ai fiecărei eparhii din țară, respectiv consilierul eparhial de resort și un preot din mediul rural, specialiști și experți în domeniu, pentru a se informa în legătură cu oportunitățile de asociere și accesare a unor fonduri europene destinate dezvoltării rurale. „Ce înseamnă conceptul de dezvoltare rurală, ce înseamnă subvenție, programe europene, cheltuieli eligibile, sau tot felul de termeni care pot părea abstracți, sunt întrebări la care se oferă răspunsuri în cadrul acestei conferințe unde suntem bucuroși că participă și reprezentanți ai Patriarhiei Române, pentru că proiectul dorește să aducă la cunoștința unui număr cât mai mare de oameni importanța acestor concepte. Rețeaua dorește să facă acest schimb între cei de la nivelul central al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al instituțiilor și toți cei care aplică și beneficiază de aceste programe”, a spus Viviana Vasile, directorul proiectului RNDR. Prioritatea acestui proiect este dezvoltarea cooperației în zona rurală prin asocierea micilor gospodării țărănești pentru a fi eligibile finanțării europene. Între cei 1.500 de membri ai Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală se află și Patriarhia Română, care s-a implicat de la începutul acestui proiect. „Pentru că Patriarhia Română este un membru activ al rețelei, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am dorit să implicăm și Biserica pentru familiarizarea oamenilor cu un concept care nu este foarte bine înțeles în România, cel al cooperației. În România există foarte multe gospodării țărănești care, dacă nu sunt ajutate să se dezvolte sau măcar să trăiască un pic mai bine decât o fac acum, vor dispărea în următorii 20 sau 30 de ani”, a completat directoarea Viviana Vasile.

Arhiepiscopia Bucureștilor oferă un model de cooperativă agricolă în județul Prahova

În domeniul cooperării, Arhiepiscopia Bucureștilor a implementat deja un proiect de asociere și dezvoltare rurală, care poate deveni model și pentru celelalte centre eparhiale din cadrul Patriarhiei Române. „Arhiepiscopia Bucureștilor putem spune că a dat un prim exemplu de inițiativă a unei cooperative agricole care se numește Cooperativa agricolă „Via Domnului”. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost înființată în anul 2008 această cooperativă de gradul II, care a comasat cele trei gospodării viticole ale Arhiepiscopiei Bucureștilor din județul Prahova, cu importante suprafețe de viță-de-vie, cu scopul aplicării și accesării de fonduri europene. Acesta s-a concretizat deja prin încheierea unui proiect cu finanțare europeană prin care s-a construit o secție de vinificație. În momentul de față mai avem încă două proiecte în curs de derulare la Cooperativa agricolă „Via Domnului”, care este prima de acest fel din Patriarhia Română”, ne-a spus părintele protosinghel Petru Ungureanu, consilier la Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La sfârșitul întâlnirii de ieri, membrii RNDR au vizitat și Gospodăria-anexă a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor de la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” de lângă București. La Gospodăria-anexă, reînființată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, s-au vizitat serele de legume, livezile cu pomi fructiferi, plantația de viță-de-vie și alte componente ale acesteia care au fost dezvoltate în ultimii ani.

Un model economic ce ar salva satul de la pieire

Au fost dezbătute și alte concepte care au legătură cu dezvoltarea rurală prin asociere și constituirea unor cooperative, cum ar fi solidaritatea și întrajutorarea membrilor unei comunități rurale. „Scopul acestui eveniment este de a promova un nou model economic, bazat pe solidaritate și frățietate creștină, model cooperatist pe care România l-a avut odinioară înaintea celui de-al Doilea Război Mondial și care s-ar putea reînnoi în ziua de azi. A dispărut din cauza comunismului, care a distrus întregul sistem cooperatist din România antebelică și memoria acestuia. Acest model economic ar salva satul de la pieire, ar crea o nouă solidaritate socială și ar revigora economia românească”, a spus Ovidiu Hurduzeu, scriitor și critic social.

Pe parcursul întregii conferințe sunt prezentate o serie de filme privind viața cooperatistă atât în România, cât și în străinătate. Pe lângă modelul Cooperativei agricole „Via Domnului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor s-au prezentat și alte realizări, cum ar fi cele ale Grupurilor de Acțiune Locală care au accesat deja fonduri europene pentru dezvoltarea rurală. Spre exemplu, Grupul de Acțiune Locală Sud-Olt, care reunește 27 de localități din județele Olt și Dolj beneficiază deja de 2,5 milioane de euro pe proiecte europene pentru dezvoltare rurală. Părintele Cristi Segărceanu de la Parohia Giurgița, județul Dolj, din Arhiepiscopia Craiovei, ne-a spus că în cadrul acestui grup de acțiune locală, parohiile sunt asociate și pot beneficia de ajutoare europene pentru lucrări ca: înființarea unui azil de bătrâni, construirea unei cantine sociale sau introducerea încălzirii centralizate în biserici. Proiectele înscrise în Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală vor primi finanțare începând cu anul 2014.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…