Întrunirea preoților din Protopopiatul Pașcani

Preoții din Protopopiatul Pașcani s-au reunit, luni, 2 iulie 2012, în ședința lunară administrativă. Delegatul Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Programul întâlnirii preoțești a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Biserica ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din incinta Spitalului Municipal din Pașcani. Referatul cu tema ‘Slujbele bisericești în viața credincioșilor’ a fost prezentat de pr. Ciprian Hapliuc de la parohia Brătești. Expunerea a avut trei capitole: ‘Importanța Sfintei Liturghii în viața credincioșilor’, ‘Sfintele Taine și slujbele bisericești’ și ‘Legătura dintre Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu’.

‘S-a vorbit despre Sfânta Liturghie ca fiind cea mai înaltă lucrare care se împlinește pe pământ și în cer. Despre cultul divin s-a menționat că este un depozit sacru de învățătură, un mijloc de educație, de propovăduire și de apărare a adevărurilor de credință cuprinse în revelația dumnezeiască. Dacă Sfânta Liturghie, prin darurile ei, aduce iertarea păcatelor și dobândirea împărăției lui Dumnezeu, în cadrul Tainei Sfântului Maslu, credinciosul bolnav primește în chip nevăzut harul vindecării sau alinarea durerii trupești, întărire sufletească și iertarea păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfințit’, a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani.

După susținerea referatului, pr. Ionel Roată a menționat că Sfânta Liturghie are în esență prefacerea darurilor în Trupul și Sângele Domnului, iar ca scop iertarea păcatelor și dobândirea împărăției lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente