Întrunirea preoților din Protopopiatul Bârlad

La sediul Protopopiatului Bârlad a avut loc ieri, 21 iunie, cu binecuvântarea Preasfințitului Corneliu, Episcopul Hușilor, ședința lunară cu preoții. Tema întrunirii, ‘Ființa umană – între drepturi și responsabilități’, a fost prezentată de pr. Costică Hrestic de la Parohia ‘Sfântul Mina’ II din Bârlad, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Expunerea temei a fost precedată de vizionarea unui filmuleț despre ființa umană și provocările lumii de azi. După cum a relatat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, tema a scos în evidență faptul că libertatea și responsabilitatea omului derivă din iubirea și atotputernicia lui Dumnezeu.

„Sfinții Părinți, trăitori și împlinitori ai libertății date de Dumnezeu, au așezat în paginile scrierilor lor sfaturi și îndemnuri veșnic valabile și ușor de înțeles. Astfel, Sfântul Ioan Damaschin spune: ‘Omul este cauza propriilor fapte, fiind înzestrat cu liber arbitru, devenind și responsabil de acele fapte’, iar Sfântul Grigorie Palama precizează: ‘Numele de om nu se aplică sufletului sau trupului în mod separat, ci la amândouă, căci împreună au fost create după chipul lui Dumnezeu’. Dacă trupul cere mai multă libertate, sufletul este elementul care ne responsabilizează și face ca ‘judecătorul faptelor noastre rele, conștiința, să lucreze prin mustrare’. Omul este creat liber, fie alege să practice virtuțile care-l duce la asemănarea cu Dumnezeu, fie pornirile păcătoase care-l îndepărtează de Dumnezeu. Or, rolul păstorului de suflete este de a responsabiliza pe păstoriții săi față de sufletul nemuritor și de trupul uman care trebuie să devină încă din viața aceasta templu al Duhului Sfânt’, a rezumat pr. protopop Vasile Lăiu.

Comentarii Facebook


Știri recente