Întrunirea Comisiei pentru Statut și Regulamente din Patriarhia Română

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a prezidat, astăzi, 18 septembrie 2012, lucrările Comisiei pentru Statut și Regulamente din Patriarhia Română. Membrii Comisiei au analizat proiectul de regulament pentru organizarea și funcționarea comisiei de pictură bisericească. Întrunirea a avut loc la Palatul Patriarhiei din Capitală.

În deschiderea ședinței, Patriarhul României a vorbit despre importanța picturii bisericești.

„Începem o lucrare foarte importantă, atât pentru misiunea Bisericii noastre, cât și pentru viața parohiilor și a mănăstirilor. Această Comisie pentru statut și regulamente are astăzi pe ordinea de zi o singură lucrare, și anume definitivarea textului regulamentului pentru organizarea și funcționarea Comisiei de Pictură Bisericească în Patriarhia Română. Arta pentru noi nu este o simplă împodobire de biserici. Arta sacră sau arta liturgică este un veșmânt al credinței și al spațiului în care noi ne întâlnim cu Dumnezeu și cu sfinții lui. Acest nou regulament este deodată continuitate cu cel vechi, o îmbogățire a celui vechi și o responsabilitate mai profundă. Patriarhia Română este printre puținele Biserici Ortodoxe din lume care are o astfel de comisie și care mai păstrează tehnica veche de pictură bizantină. Pictura bizantină este în primul rând mai aproape de conținutul liturgic al slujbelor noastre, decât orice alt fel de pictură, face legătură cu tradiția de secole a picturii ortodoxe și în același timp este mai durabilă”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează TRINITAS TV.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre responsabilitatea pe care o are comisia de pictură.

„Avem în fața noastră o șansă și o mare responsabilitate. Șansa de a sluji Biserica prin intermediul unui text clar, precis și nuanțat, un text care este mult îmbogățit față de textul anterior și care pune accentul pe responsabilitatea picturilor și pe responsabilitatea clerului care conduce comunități bisericești sau monahale, dar și pe responsabilitatea chiriarhilor care trebuie să supravegheze ca pictura bisericească să fie cu adevărat un veșmânt sfânt. Comisia de pictură bisericească are o responsabilitate foarte mare, mai ales într-o vreme în care s-au construit biserici noi și care trebuie pictate. De asemenea, este o responsabilitate mare și modul în care se realizează restaurarea bisericilor și picturii existente. E mai greu de restaurat o pictură decât de realizat o pictură nouă pentru că trebuie respectată autenticitatea, originalitatea și epoca în care a fost realizată cândva o pictură”.

Textul regulamentului pentru organizarea și funcționarea Comisiei de Pictură Bisericească în Patriarhia Română va fi supus aprobării în prima ședință a Sfântului Sinod care va avea loc pe 28-29 septembrie 2012.

Comentarii Facebook


Știri recente