Întrunirea comisiei mixte pentru elaborarea lucrării „Istoria monahismului ortodox român de la origini până astăzi”, 1 septembrie 2009

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât realizarea unei lucrări ample privind istoria monahismului ortodox român de la origini până în prezent. Lucrarea va fi elaborată sub egida Patriarhiei Române și a Academiei Române. Pentru coordonarea acestui proiect de cercetare, s-a propus constituirea unei comisii mixte din partea Patriarhiei Române și Academiei Române, formată din istorici de la cinci facultăți de teologie ortodoxă din țară și de la cinci institute de cercetare ale Academiei Române.

Academicieni, istorici și profesori de teologie se vor întâlni miercuri, 1 septembrie 2009, la Palatul Patriarhiei, în vederea elaborării lucrării intitulate „Istoria monahismului ortodox român de la origini până astăzi”. Întrunirea va fi prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și de academicianul Ionel Haiduc, președintele Academiei Române.

Obiectivele propuse sunt: evidențierea contribuției monahismului ortodox la cristalizarea și dezvoltarea spiritualității românești, punerea în valoare a propriului tezaur de istorie, cultură, artă și arhitectură religioasă, reliefarea legăturilor monahismului ortodox român cu monahismul răsăritean și cel apusean, valorificarea contribuției monahismului ortodox la spiritualitatea și cultura universală.

Lucrarea va fi structurată pe trei volume, primul de la origini până în secolul al X-lea, al doilea din secolul al XVI-lea și cel de-al treilea din secolul al XVII-lea până astăzi.

Sursa: Radio TRINITAS

Comentarii Facebook


Știri recente