Întrunirea Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie din Patriarhia Română, la Lacul Sărat

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în zilele de 17 și 18 februarie a avut loc la Centrul socio-medical „Sfântul Mucenic Pantelimon”, din localitatea Lacul Sărat, județul Brăila, întrunirea Colegiului Decanilor de la Facultățile de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Române, informează Biroul de Presă și Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La această întrunire s-a discutat despre noua Lege a educației adoptată de Parlamentul României, protocolul de colaborare dintre Patriarhia Română și Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, marcarea „Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii” în Patriarhia Română, precum și adaptarea regulamentului intern al Facultăților de Teologie, la prevederile Statutului Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, pe ordinea de zi s-au mai aflat și analizarea implicațiilor noii Legi a educației pentru învățământul teologic universitar și sintetizarea propunerilor făcute și înaintate de către Facultățile de Teologie Ortodoxe din țară. Totodată, discuțiile au vizat intensificarea relațiilor de colaborare dintre facultățile noastre de teologie și a relațiilor dintre acestea cu facultățile din străinătate, în special din spațiul ortodox, dar și din alte țări din Europa.

Un alt punct pe ordinea de zi a fost analiza colaborării școlilor doctorale și demararea unor proiecte științifice comune, precum și organizarea de simpozioane și colocvii cu cele două teme principale ale anului 2011 și anume Taina Sfântului Botez și Taina Sfintei Cununii.

„A fost o întâlnire colegială și foarte eficientă. Am cerut reprezentanților facultăților noastre de teologie să înțeleagă care este preocuparea Bisericii de a avea un învățământ performant, superior, competitiv, iar competiția dintre facultățile noastre să fie o competiție constructivă nu distructivă”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Decanul Facultății de Teologie din Sibiu.

Referitor la întâlnirea de astăzi, părintele prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultășii de Teologie din București, a spus: „În principal întâlnirea decanilor își propune să urmărească modul în care au fost implemenatate hotărârile Congresului Facultăților de Teologie Ortodoxă cum a fost cazul Congresului de anul trecut de la București. În al doilea rând de fiecare dată pe agenda întrunirii sunt probleme extrem de importante pentru învățământul teologic universitar românesc pentru că el cunoaște un dinamism profund în ultimele două decenii. Trebuie să ținem seama de exigențele pastoral misionare ale Bisericii și pe de altă parte de cele academice al sistemului universitar unde suntem încadrați”.

„Am vorbit despre această colaborare la nivel național, dar și despre o colaborare la nivel internațional, îndeosebi cu facultățile, școlile de teologie ortodoxă. Ne-am referit aici la școlile din Rusia, Ucraina, Bulgaria, Iugoslavia, Grecia, pentru că atenția noastră trebuie să fie focalizată în acest moment spre dezvoltarea cercetării în consens în pas cu mediul ortodox, cu mediul panortodox”, a spus părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Decanul Facultății de Teologie din Cluj-Napoca.

„Întâlnirea decanilor a însemnat pentru noi întâlnirea teologiei academice cu teologia practică, misionară ancorată în viul vieții. Putem spune că pentru noi a fost o șansă să învățăm ce înseamnă teologia aplicată, a declarat pentru TRINITAS TV, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, Decanul Facultății de Teologie din Iași.

„Cred că toți plecăm de aici cu un simțământ al unei sfinte bucurii, dar în același timp al unei responsabilități sporite pentru ce înseamnă teologia ortodoxă română în acest context și în acest an”, a mărturisit pr. prof. univ. dr. Ioan Tulca, Decanul Facultății de Teologie din Arad.

Ultima întrunire a Colegiului decanilor Facultăților de Teologie din România a avut loc la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, în data de 8 februarie 2010.

Comentarii Facebook


Știri recente