Întrunire în cadrul Centrului de Studii Interdisciplinare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cadrul Centrului de Studii Interdisciplinare „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a continuat seria de întâlniri lunare, realizate la confluența dintre diferite diverse științe și teologie, cu dezbaterea pe tema „Descoperiri arheologice cu caracter creștin din zona Dunării de Jos. Situl de la Bărboși”, propusă și mediată de conf. dr. Mihaela Denisa Liușnea din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați.

Întrunirea s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a domnului conf. dr. Vasile Timiș, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului național, a domnului prof. Nelu Doruleț Resmeriță, inspector general școlar al Inspectoratului Școlar Județean Galați, preoți, profesori, studenți, elevi și seminariști.

„S-a descoperit cu 30 de ani în urmă, primul mormânt, al primului daco-roman creștinat, Inocens. Primul român provine dintr-o familie cultivată, era ofițer de rang înalt în armata romană, dar în același timp era creștin, la mărturiile pe care el ni le oferă, cățuile dacice și romane, ca și ofrandă de înmormântare, se adaugă fibula de aur pe care scrie numele lui de creștine”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian, după cum informează TRINITAS TV.

Întâlnirea a suscitat vii dezbateri și discuții, beneficiind și de un cadru deosebit de desfășurare: istoricul Palatul Episcopal al Dunării de Jos (actualul sediu al Muzeului de Artă din Galați). În capela palatului se află osemintele primului creștin daco-roman cunoscut cu numele – Innocens, este una dintre cele mai importante piese de paleoantropologie, din întregul patrimoniu arheologic românesc.

Comentarii Facebook


Știri recente