Intronizarea Prea Fericitului Theodoros II, noul Papa si Patriarh al Scaunului Apostolic al Alexandriei si a toata Africa.

Inalt Prea Sfintitul Teodor – Mitropolitul de Zimbabwe a fost ales ca Intaistatator al uneia dintre cele mai vechi Biserici Ortodoxe: Patriarhia de Alexandria si a toata Africa.

La data de 9 octombrie 2004, Sinodul Tronului Alexandrin l-a ales, in unanimitate, pe Mitropolitul Teodor de Zimbabwe ca Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi.

Ceremonia de intronizare va avea loc duminica, 24 octombrie 2004, in Catedrala Buna-Vestire din Alexandria, in prezenta distinsilor reprezentanti bisericesti si civili si a unui mare numar de credinciosi.

O delegatie a Patriarhiei Romane, formata din Inalt Prea Sfintitul Iosif – Mitropolit Ortodox Roman pentru Europa Centrala si Meridionala, Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanu – Episcop Vicar Patriarhal si Secretarul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Ieronim Cretu – Superiorul Asezamintelor Romanesti din Tara Sfanta, participa duminica, 24 octombrie 2004, incepand cu orele 11.00, la ceremonia de intronizare a Prea Fericitului Theodoros II – noul Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi in Catedrala Patriarhala Buna-Vestire din Alexandria.

Biografie

Prea Fericitul Theodoros II – Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi

Prea Fericitul Theodoros II – Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi (cu numele laic de Nicholas Choreftakis) s-a nascut in Insula Creta, in anul 1954, unde si-a efectuat si studiile. Este absolvent al Scolii Bisericesti Rizarios din Atena si detine un titlu de Masterat al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Aristoteliene din Thesalonik.

A studiat, de asemenea, Istoria Artei, Literatura si Filosofia la Odessa. In anul 1973, tanarul Nicholas Choreftakis a fost tuns in monahism primind numele de Teodor.

Intre anii 1975-1985 a functionat ca Arhidiacon si Cancelar al Sfintei Mitropolii de Lambris si Sfakion, in Creta, unde a desfasurat o semnificativa activitate de propovaduire si de caritate (camine pentru studentii saraci etc).

In perioada 1985-1990 a slujit ca Exarh patriarhal in Rusia, cu sediul la Odessa, in timpul Patriarhilor Nicolae al IV-lea si Parthenios.

A infiintat Institutul de Cultura Elena si Muzeul Philiki Eterea pentru 600 de copii, unde acestia au dobandit solide cunostinte de limba greaca.

In 1990 a fost hirotonit Episcop cu titlul fostei distinse Episcopii de Kyrene si numit reprezentant al Patriarhului Parthenios la Atena (1990-1997). L-a insotit intotdeauna pe Patriarhul Parthenios in calatoriile sale in Africa si la multe conferinte internationale, interreligioase si teologice.

In anul 1997, Patriarhul Petros al VII-lea, de fericita pomenire, l-a numit Vicar patriarhal al Alexandriei, pentru a-l ajuta la inceputul patriarhatului sau, iar dupa 10 luni a fost ales Mitropolit de Cameroon si Africa Centrala. Aici a desfasurat a intensa activitate misionara. A construit biserici, scoli si spitale, ajutand multi africani si greci.

In anul 2002 a fost transferat la Sfanta Mitropolie din Zimbabwe, de care mai apartin si credinciosii ortodocsi din Mozambic, Malawi, Angola si Botswana. In Mitropolia de Zimbabwe a infiintat 4 Centre Misionare la Harare, un Centru Cultural Elen pentru 400 de delegati, 2 mari Centre Misionare la Malawi, un spital, scoli tehnice si sanitare. Ajutat de Parlamentul grec a renovat Centrul Elen (scoala bisericeasca) de la Beira, Mozambique. A infiintat biserici si a contribuit la infiintarea comunitatilor grecesti din Botswana si Angola.

Activitatea sa generala misionara, precum si marea sa amabilitate justifica dragostea de care se bucura din partea tuturor africanilor, precum si din partea

comunitatilor grecesti si arabe din Egipt si din intreaga Africa.

La 9 octombrie 2004, Sinodul Tronului Alexandrin l-a ales in unanimitate Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi.

BIROUL DE PRESA SI COMUNICATII AL PATRIARHIEI ROMANE

Comentarii Facebook


Știri recente