Întronizarea Înaltpreasfințitului Irineu ca Arhiepiscop al Alba Iuliei

La finalul Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, astăzi, 5 iunie 2011, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului a întronizat pe Noul Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Irineu Pop, în prezența Patriarhului României și a unui sobor impresionant de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, la eveniment au fost prezente numeroase oficialități, dar și sute de credincioși.

Patriarhul României a felicitat pe Noul Arhiepiscop al Alba Iuliei și i-a oferit în dar Crucea patriarhală, Engolpionul patriarhal, Cârja arhipăstorească, Dicher și Tricher, precum și o cruce de binecuvântare.

Gramata mitropolitană a fost citită de Preasfințitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu însemnul rangului mitropolitan mantia, crucea și engolpionul, precum și camilafca, cârja arhipăstorească și l-a întronizat ca Arhiepiscop al Alba Iuliei.

În continuare, părintele consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a dat citire, din partea clerului, mesajului de bun venit Înaltpreasfințitului Irineu. A urmat mesajul Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Totodată, domnul Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte, a dat citire mesajului din partea domnului Emil Boc, primul ministru al României.

De asemenea, noul Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, în cuvântul său, a adus slavă Preasfintei Treimi și a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După ceremonia de întronizare, pe treptele Catedralei Arhiepiscopale, având alături pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române și ierarhii prezenți la evenimentele de astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei, Maramureșului l-a prezentat credincioșilor pe Înaltpreasfințitul Irineu care le-a adresat la rândul său un cuvânt de binecuvântare celor prezenți în afara catedralei și i-a binecuvântat.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…