Întronizarea Înaltpreasfințitului Andrei ca Mitropolit al Clujului

La finalul Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj, astăzi, 25 martie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a întronizat pe noul Mitropolit al Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în prezența unui sobor impresionant de ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, la eveniment au fost prezente numeroase oficialități, dar și sute de credincioși.

Gramata patriarhală, a fost citită de Preasfințitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Apoi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei însemnul rangului mitropolitan mantia, crucea și engolpionul, precum și camilafca cu cruce, cârja arhipăstorească și l-a întronizat ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

În cuvântul său de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat simbolismul însemnelor care-l responsabilizează pe noul mitropolit.

„Cârja pastorală simbolizează demnitatea și responsabilitatea arhipăstorului de suflete care va da seama în fața lui Dumnezeu pentru sufletele celor încredințați lui spre păstorire părintească pe calea mântuirii, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola sa către evrei. Toate aceste mari responsabilități, exprimate simbolic, de însemnele pastorale arhierești și mitropolitane, pot fi împlinite numai cu ajutorul harului lui Dumnezeu și prin conlucrarea chiriarhului sau arhiereului cu clerul și credincioșii din eparhie, precum și prin consultarea și conlucrarea mitropolitului cu ierarhii din mitropolie. Bogata experiență pastorală a Înaltpreasfințitului Andrei de Chiriarh la Alba Iulia, timp de două decenii, cu multiple rodiri duhovnicești, instituționale și misionare, îl va ajuta să desfășoare și la Cluj o lucrare folositoare Bisericii noastre”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

A urmat mesajul Președintelui României și mesajul Premierului României, Emil Boc, prezent la ceremonia de întronizare din Catedrala Mitropolitană din Cluj. În continuare, părintele Iustin Tira, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, a dat citire, din partea clerului, mesajului de bun venit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei.

De asemenea, noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei în cuvântul său, a adus slavă Preasfintei Treimi și a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

„Cu recunoștință, mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod, care m-au chemat la această slujire plină de responsabilitate; pe de o parte, această slujire îmi aduce mângâierea continuării misiunii în slujba lui Hristos, în calitate de mitropolit, pe de altă parte, îmi oferă o cruce în plus”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei Crișanei și Maramureșului.

După ceremonia de întronizare, pe treptele Catedralei Mitropolitane, având alături pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române și ierarhii prezenți la evenimentele de astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei, Maramureșului, a adresat un cuvânt de binecuvântare credincioșilor prezenți în afara catedralei și i-a binecuvântat.

Comentarii Facebook


Știri recente