Intreaga crestinatate ortodoxa praznuieste astazi Intrarea Domnului in Ierusalim

Cu o saptamana inainte de Patima Sa, Domnul nostru Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, calare pe un asin si inconjurat de cei 12 apostoli. Multimea, recunoscandu-L ca fiind adevaratul Mantuitor, L-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie. Intrarea Domnului in Ierusalim marcheaza ultimele zile din viata pamanteasca a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, pana cand a fost arestat de farisei, judecat si condamnat la Rastignire pe cruce spre iertarea pacatelor noastre.

Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, in amintirea carora in biserici se savarsesc in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii il petrec pe Hristos pe drumul crucii, pana la moarte si Inviere.

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a subliniat faptul ca aceasta sarbatoare este plina de intelesuri duhovnicesti: ‘Ceea ce reiese din troparul sarbatorii, este faptul ca ea preinchipuie sau prefigureaza Invierea cea de obste adeverita de Mantuitorul nostru Iisus Hristos in mod anticipat prin invierea prietenului sau Lazar, care a adus atat de multa bucurie in sufletele celor multi si atat de multa manie si ura in inimile carturarilor si fariseilor care il urau pe Iisus.’

In Iasi astazi isi sarbatoreste hramul singura Biserica ‘Intrarea Domnului in Ierusalim’ din Cartierul Tatarasi. Programul liturgic a inceput sambata seara cu slujba Vecerniei de la orele 18.00, si s-a continuat astazi cu oficierea Sfintei Liturghii a Sfantului Ioan Gura de Aur.

Comentarii Facebook


Știri recente