Intreaga crestinatate ortodoxa praznuieste astazi Intrarea Domnului in Ierusalim.

Cu o saptamana inainte de Patima Sa, Domnul nostru Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, calare pe un asin si inconjurat de cei 12 apostoli. Multimea, recunoscandu-L ca fiind adevaratul Mantuitor, L-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie.

Intrarea Domnului in Ierusalim marcheaza ultimele zile din viata pamanteasca a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, pana cand a fost arestat de farisei, judecat si condamnat la Rastignire pe cruce spre iertarea pacatelor noastre.

Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, in amintirea carora in biserici se savarsesc in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii il petrec pe Hristos pe drumul crucii, pana la moarte si Inviere.

Despre semnificatiile duhovnicesti ale acestei sarbatori premergatoare Patimilor si Invierii Domnului, ne vorbeste Parintele Gheorghe Chihaia – profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de pe langa Manastirea Neamt: ‘Adunati toti iudeii din diaspora, au venit ca sa serbeze Pastele iudaic. De aceea se si explica faptul ca Mantuitorul Iisus Hristos a venit in Ierusalim, fiind intampinat ca un imparat. Lumea auzise de minunile facute de Domnul Iisus Hristos, mai ales ca, cu cateva zile mai inainte, il inviase pe Lazar in Betania. Multi dintre iudei au venit nu numai pentru ca El il inviase pe Lazar, ci sa auda cuvintele Sale dumnezeiesti. Sfintii Parinti spun ca daca la intrarea in Ierusalim ii strigau Osana, bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului! si rupeau ramuri de finic, tot ei aveau sa strige Rastigneste-l! si sa-i ciopleasca lemnul crucii. Acest lucru arata ca noi suntem schimbatori, fapt pentru care trebuie sa fim atenti la firea si la purtarea noastra. Sfintii Parinti spun ca, la intrarea in Ierusalim, Mantuitorul Iisus Hristos era trist intrucat stia ca multi oameni nu vor dori sa beneficieze de Jertfa Sa de pe cruce. Sarbatoarea Floriilor este nu numai pregatire pentru slavita Inviere, ci si o saptamana de reflectie cand prin post si rugaciune dorim sa-L intalnim pe Hristos in sufletele si inimile noastre.’

In Iasi astazi isi sarbatoreste hramul singura Biserica ‘Intrarea Domnului in Ierusalim’ din Cartierul Tatarasi. Programul liturgic a inceput sambata seara cu slujba Vecerniei de la orele 18.00, si s-a continuat astazi cu oficierea Sfintei Liturghii a Sfantului Ioan Gura de Aur.

Comentarii Facebook


Știri recente