Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorită în Moldova

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt închinate acestei sărbători, informează „Ziarul Lumina”. În sfintele lăcașuri aflate în sărbătoare, aseară a fost oficiată slujba Vecerniei, iar astăzi programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie și pomenirea celor adormiți.

Biserica „Vovidenia” din Iași își sărbătorește astăzi hramul. Lăcașul de cult a fost ridicat înainte de anul 1645, tradiția atribuind ctitoria domnitorului Vasile Lupu. În anul 1992, Biserica Vovidenia a fost oferită spre folosință Asociației studenților greci din Iași, iar în 2002 biserica a fost preluată de comunitatea elenă.

În Protopopiatul Pașcani, astăzi este hram la Valea Seacă.

În Botoșani va fi sărbătoare la Biserica „Vovidenia”. Sfântul lăcaș a fost construit din piatră și cărămidă, în perioada 1834-1838, remarcându-se prin masivitatea și frumusețea arhitectonică.

În Protopopiatul Săveni va fi sărbătoare în parohiile Mihail Kogălniceanu și Stânca – Ștefănești, iar în Protopopiatul Hârlău își serbează hramul biserica parohiei Bârlești, în timp ce în Protopopiatul Darabani Maica Domnului va fi cinstită în parohia Cuza Vodă. În Protopopiatul Dorohoi astăzi este hram la Strahova, iar în Protopopiatul Ceahlău, parohia Buhalnița se află astăzi în sărbătoare.

În Arhiepiscopia Iașilor, două așezări monahale își serbează astăzi hramul: Schitul Mănăstirii Neamț, Vovidenia, și Mănăstirea Peștera.

Sărbătoare la o parohie din Protopopiatul Onești

Intrarea Maicii Domnului în Biserică va fi sărbătorită și de credincioșii parohiei Dealul Morii – Meleșcani, Protopopiatul Onești. Sfântul lăcaș a fost ridicat la inițiativa căpitanului Gheorghe Ionescu, prin osteneala enoriașilor, fiind sfințit în anul 1921 de către vrednicul de pomenire episcop Valerian Ștefănescu. Lăcașul de închinăciune a fost pictat în tehnica frescă în anul 1977, când s-au reparat și tencuielile exterioare, care au fost refăcute în anul 1991, când s-a restaurat și pictura. În anul 1991, biserica a fost resfințită de către vrednicul de pomenire episcop Ioachim Vasluianul, iar în anii ce au urmat s-a construit o casă praznicală, care a fost sfințită de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Programul liturgic dedicat hramului acestui sfânt lăcaș a început aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la care au participat credincioșii din parohie. Astăzi va avea loc slujba Utreniei, a Acatistului și Sfânta Liturghie. La final va avea loc slujba de pomenire pentru cei adormiți.

Hram va fi astăzi și în parohia Căbești II din Protopopiatul Bacău Sud și la Mănăstirea Baimac din județul Bacău.

Biserica Vovidenia din parohia Dragomirești, Protopopiatul Vaslui este, și ea, în sărbătoare. Sfântul lăcaș a fost ctitorit de enoriașii satului pe la 1774, lângă o biserică mai veche. Impresionează prin acuratețea realizării tehnice, armonia formelor, monumentalitatea spațiului interior. Păstrează pictură și mobilier de epocă (iconostasul, strana Maicii Domnului, tetrapodul, jilțul arhieresc, chivotul, pomelnicul-triptic, strane decorate cu rozete, candelabre și sfeșnice din lemn), precum și un clopot din 1802.

Comentarii Facebook


Știri recente